Inspecció de Treball investiga falsos becaris a les universitats públiques

Una de les universitats afectades és la Pompeu Fabra: gairebé 200 estudiants han estat preguntats per les característiques de les seves pràctiques

Ferran Moreno/Francesc BessesActualitzat

Inspecció de Treball ha enviat un qüestionari a 188 estudiants de la Pompeu Fabra que fan pràctiques a la mateixa universitat. En el formulari els pregunta, per exemple, si les pràctiques tenen relació amb els estudis cursats. Si els estudiants responguessin que no en té, o que la formació té un pes petit en comparació amb la càrrega de treball, podria ser un indici que, en realitat, tenen un contracte laboral encobert. La informació referent a la inspecció en curs, engegada d'ofici, la va avançar Eldiario.es.                

Aquest podria ser el cas de la Itziar Navarro, estudiant en pràctiques al Departament de Dret, en tasques de suport a la mobilitat exterior dels alumnes. Ja fa gairebé un any i mig que encadena convenis de pràctiques. Fa, eminentment, tasques administratives i de gestió d'alguns tràmits Erasmus i altres convenis dels alumnes. Per ella, la plaça que ocupa és un lloc de treball.

"Nosaltres realment ens sentim treballadores. Tenim unes responsabilitats i no sentim que hi hagi un tutor. No hem generat vacances, perquè se'ns acaba el contracte al juliol i el reprenem al setembre. I a nivell formatiu, si em busqués unes pràctiques me les buscaria en un despatx d'advocats." 

 

 

El comissionat per a la trajectòria d'estudiants a la Universitat Pompeu Fabra, Pablo Pareja, admet que pot ser que hi hagi alguna irregularitat que s'hagi de corregir, si així ho determina Inspecció de Treball. Però defensa el model de pràctiques de la UPF i argumenta que, amb els plans formatius de la universitat, es busca que els estudiants tinguin una "formació transversal".

"Els estudiants quan estudien assoleixen unes competències específiques, més lligades al contingut substantiu dels estudis; i també assoleixen unes competències transversals o genèriques: competències digitals, parlar en públic, capacitat de negociació..."

Per l'advocat laboralista del Col·lectiu Ronda Nacho Parra, la figura dels estudiants en pràctiques o la dels becaris de col·laboració a les universitats públiques s'ha pervertit els últims anys per ocupar llocs de treball que, normalment, tenen un component fortament administratiu. 

"En molts casos, es fan servir figures com poden ser les beques per cobrir -o encobrir, més ben dit-, llocs de treball que haurien d'estar vinculats mitjançant un contracte de treball. Perquè al final fan una prestació de serveis exclusiva per a la universitat." 

La Universitat de Barcelona també té diversos fronts oberts. Fa uns mesos va haver d'indemnitzar una estudiant de Psicologia després que un tribunal entengués que la feina que feia la jove era la pròpia d'un lloc de treball. Ara, a més, dos estudiants portaran la universitat als tribunals per provar que el seu conveni de pràctiques era, en realitat, un contracte laboral. Un d'ells és el Miquel. Ha estudiat Filosofia i Relacions Laborals a la Universitat de Barcelona. Però les seves pràctiques extracurriculars han consistit a fer d'arxiver i també de vigilant a les instal·lacions esportives. Espera judici per a aquesta tardor.

"Ara estic als Esports UB fent tasques de control i vigilància. Coses que no tenen res a veure amb la formació."

La UPC va rebre la mateixa inspecció fa uns mesos. En el seu cas, el formulari o les entrevistes les van haver de passar 362 becaris d'aprenentatge. La universitat explica que la conclusió de la inspecció va ser que en tots els casos es complia la legalitat. La Universitat Autònoma de Barcelona apunta que ja fa anys que ha reduït els becaris a la mínima expressió i només en té una cinquantena.

ARXIVAT A:
Universitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut