Inquietud a Alemanya: puja la taxa de contagi després de relaxar el confinament
La mare rep els dos fills en una cambra especial d'una residència de gent gran (Reuters/Thilo Schmuelgen)

Inquietud a Alemanya: puja la taxa de contagi després de relaxar el confinament

L'augment de casos i de l'índex de contagis de Covid-19 coincideix amb el començament de la desescalada en alguns lands

RedaccióActualitzat

En algunes zones d'Alemanya hi ha un repunt de casos de Covid-19. Aquest repunt arriba després d'haver començat a relaxar les mesures de confinament.

La primera conseqüència ha estat fer marxa enrere en la desescalada en zones del Rin del Nord-Westfàlia i de Schleswig-Holstein, per por que es descontroli l'epidèmia. Segons les últimes dades, hi ha hagut 147 noves morts i més d'un miler de casos nous a tot el país.

Però el que més preocupa els científics és que la taxa de contagi, que havia baixat fins al 0,65, es troba ara per sobre de l'1, i això vol dir que les infeccions tornen a rebrotar.

Aquesta dada causa inquietud tenint en compte que aquest dilluns reobren en alguns punts del país escoles, comerços, museus, gimnasos o restaurants en el context de desescalada.
 

Inquietud a Alemanya: puja la taxa de contagi després de relaxar el confinament
Un gimnàs de Colònia reobre les portes després del confinament (Reuters/Thilo Schmuelgen)


A més, l'aixecament d'algunes mesures ha permès veure aglomeracions de gent que han provocat l'alarma en el sector mèdic. L'informe amb l'increment de la taxa d'infecció per coronavirus s'ha publicat després que milers d'alemanys es van manifestar dissabte per demanar la fi de la quarantena.

Alemanya és, en aquests moments, el setè país al món en la xifra de contagis, amb prop de 172.000 casos confirmats, i supera els 7.500 morts.


La decisió de Merkel

Els científics han elogiat la resposta de les autoritats alemanyes davant del brot. Tests massius i les restriccions del confinament han contribuït a mantenir la xifra de morts molt per sota d'altres països europeus. Però, mentre es manifesten en contra de la quarantena, també hi ha qui critica ara la decisió d'Angela Merkel de relaxar aquestes mesures.
 

Inquietud a Alemanya: puja la taxa de contagi després de relaxar el confinament
Angela Merkel, molt pendent de les dades negatives de les últimes hores (Reuters)


La cancellera va anunciar dimecres passat un desconfinament progressiu després de les converses amb els líders dels 16 estats alemanys. Aquestes mesures consistien en la reobertura de botigues, el començament gradual d'alumnes a les classes i, per exemple, la represa de la Bundeslliga, la Liga de futbol d'Alemanya, que està previst que comenci el cap de setmana que ve.

 

L'informe que preocupa els metges

La situació a Alemanya semblava més o menys controlada però l'informe de l'Institut Robert Koch (RKI) ennuvola el panorama.

Els científics utilitzen el número de reproducció o R0 per descriure la intensitat d'una malaltia infecciosa. Es tracta d'un factor clau per decidir la fi del confinament per la pandèmia de Covid-19. Figura entre les tres mesures crucials per controlar el brot. Les altres dues són la quantitat de casos i la gravetat dels símptomes.

Pel que fa a Alemanya, la primera fase de l'epidèmia s'ha superat i ara torna l'activitat en determinats sectors productius. A partir d'ara caldrà saber si l'augment de la taxa de reproducció del 0,65 a l'1,1 pot suposar un perill prou important per fer una marxa enrere generalitzada a tot el país.

Per aquest motiu, els metges alerten que, coincidint amb el desconfinament progressiu, s'haurà de fer un seguiment molt detallat de la situació els pròxims dies.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutAlemanyaAngela Merkel
Anar al contingut