Injecció de diners per evitar una altra crisi a les residències en cas de rebrot de Covid

95 milions d'euros per reforçar l'atenció a la gent gran i una injecció de 2.600 professionals: el nou pla per a les residències per fer front a una eventual segona onada de Covid

Actualitzat

El Departament de Salut i Afers Socials anuncia la contractació de més de 2.000 professionals sanitaris per reforçar l'atenció a les residències de gent gran de cara a la tardor, davant d'un possible rebrot de coronavirus. En total, s'invertiran 95 milions d'euros.

El pla de contingència del govern també preveu la reserva de 2.800 llits lliures als centres, i 500 llits lliures per als sociosanitaris.

Posada a punt de les residències per a la tardor

Ara, el 72% de les residències no tenen cap cas de coronavirus, però per si hi ha rebrots a la tardor, la Generalitat no cobrirà totes les places que han quedat lliures amb la pandèmia, sinó que en reservarà i assumirà el cost de 2.800 llits per poder fer millor els aïllaments en cas de positius de Covid.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha admès que la limitació d'ocupació farà créixer les llistes d'espera vigents per accedir a una residència:

"Ara mateix tenim en llista espera 20.800 persones (...) La reserva de places ens eliminarà la capacitat de donar resposta a la llista d'espera, però la prioritat és assegurar al màxim la protecció de tots els residents."

Davant d'un cas positiu s'actuarà com un rebrot

Altres mesures del pla de contingència que s'aniran implantant per preparar els centres inclouen tractar un sol positiu com un brot -caldrà fer prova PCR a tot l'entorn, tant residents com professionals-, reservar llits per aïllar casos i tenir material de protecció individual en estoc per a quatre setmanes. Segons la consellera de Salut, Alba Vergés, s'actuarà amb prevenció:

A la sospita d'un cas, abans de la confirmació d'un positiu, ja es generarà actuació per part de les residències. Per això són imprescindibles, per exemple, els llits buits que deixem per fer correctament els aïllaments.

S'incrementarà la capacitat de les residències per fer front a un rebrot a partir d'una reserva d'ocupació que permeti implantar mesures per separar i aïllar casos sospitosos o positius. El conseller Homrani també ha afegit que que es mantindrà la reubicació de persones residents a espais de suport, com hotels, per separar persones sanes de malaltes i alhora es facilitarà el retorn voluntari del resident al domicili amb familiars sempre que la persona estigui estable, no presenti símptomes i hagi donat negatiu en una prova PCR.

Les partides més importants es dedicaran a contractar personal

450 professionals sanitaris perquè l'atenció primària pugui atendre la gent gran de les residències. 219 treballadors reforçaran el seguiment i la inspecció a les residències. El Departament d'Afers Socials també finançarà la contractació de 1.800 gericultors, a més de 370 professionals d'infermeria destinats a cobrir el torn de nit als centres. També està previst que des dels centres es pugui consultar la història clínica de cada resident, una altra de les reclamacions del sector.

El Homrani ha manifestat que són conscients que hi ha unes dificultats molt específiques en el sector a l'hora de buscar personal.

Són mesures compartides entre Salut i Afers Socials, que també compartiran la gestió de la pròxima Agència Integrada d'Atenció a les Persones, que aborda tant l'autonomia amb un envelliment quilòmetre zero, com les situacions de més dependència.

Durant la pandèmia 700 residents han tornar a viure amb els seus familiars i ara també poden marxar de vacances amb ells. Per això, la patronal de les residències demana consciència a tothom per mantenir els centres lliures de Covid; i recorden que és responsabilitat de tots.

 

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut