L'ONU demana a França mantenir amb vida un home que fa anys que és en estat vegetatiu
Vincent Lambert, estava en estat vegetatiu des de feia anys
Reims

Inicien la desconnexió d'un home en estat vegetatiu a França enmig de polèmica

La família de Vicent Lambert, que va tenir un accident de trànsit el 2008, està dividida sobre la decisió dels metges

Irene VaquéActualitzat

Enmig d'una forta polèmica, un hospital de Reims ha activat aquest dilluns el protocol per deixar morir Vincent Lambert, un home de 42 anys que està en estat vegetatiu des de fa més de 10 anys a causa d'un accident de trànsit que va tenir el 2008. El seu cas torna a posar en primera plana el debat sobre l'eutanàsia i el dret a morir dignament.

Els metges han posat en marxa el procediment en contra de la voluntat d'una part de la família: els pares i dos germans, mentre que l'altra part, la seva dona, un nebot i cinc germans, hi estan d'acord. Els sanitaris afirmen que els danys cerebrals que té són irreversibles. No se sap si la desconnexió ja ha començat, però, en tot cas, sí que serà durant aquesta setmana.

L'aturada de les cures preveu que es desconnectin les màquines que hidraten i alimenten el pacient, i aplicar-li una sedació "controlada, profunda i continuada" a més d'analgèsics "per precaució". Lambert no necessita respiració artificial. Els metges calculen que, sense el suport de les màquines, la vida de Lambert s'allargarà, com a molt, uns quants dies.

Placa de l'hospital Sébastopol de Reims, on Vicent Lambert està ingressat en estat vegetatiu des del 2008 (Reuters)


Els pares han presentat aquest mateix dilluns tres recursos més per intentar parar el procés, tot i que tant els tribunals com el Consell d'Estat i el Tribunal Europeu dels Drets Humans han donat la raó als metges de l'hospital de posar punt final al que consideren un "acarnissament terapèutic".

 

La família, dividida

Precisament, Rachel, la dona de Lambert, que era infermer, manté que el seu marit, tot i no haver deixat cap document de voluntats anticipades, era contrari a aquest "acarnissament". El Tribunal d'Estrasburg va donar la raó a la parella del pacient el 30 d'abril.

 

La dona i el nebot de Vicent Lambert, durant una vista pel cas al Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg (Reuters)


Per la seva part, la mare del pacient, Viviane, assegura que s'ha assabentat per correu electrònic de la decisió de l'hospital Sébastopol: "L'estan matant sense dir-ho. Són uns monstres."
 

De fortes conviccions catòliques, els progenitors s'aferren a la petició de l'ONU, a través del Comitè Internacional dels Drets de les Persones Discapacitades, que ha demanat que es mantingui Lambert amb vida. També han apel·lat al president, Emmanuel Macron, que ha dit que "no li pertoca" ficar-se en un cas en què la decisió correspon "als metges" i que s'ha pres "d'acord amb les lleis".

 

Sí que ho ha fet el papa Francesc, per reivindicar que no se cedeixi:

 

 

 

ARXIVAT A:
EutanàsiaSalutFrança
Anar al contingut