Barcelona

Iniciativa "acomiada" Camats i Herrera i presenta la nova direcció amb la presència d'Iglesias, Oltra i Colau

La nova direcció planteja la necessitat d'articular un gran espai d'esquerres que guanyi les pròximes eleccions catalanes

RedaccióActualitzat

Iniciativa celebra aquest cap de setmana, a les Cotxeres de Sants de Barcelona, l'onzena assemblea, on es proclama la nova direcció, que encapçalarà el trident format per Marta Ribas i David Cid, com a coordinadors generals, i Ernest Urtasun, com a portaveu.

Pel que fa al full de ruta de la formació, Marta Ribas ha explicat al prograna "El suplement" de Catalunya Ràdio que es plantegen, sobretot, la necessitat d'articular un gran espai d'esquerres.

Ernest Urtasun ha explicat que aquest espai d'esquerres, que recorda que va ser capaç de guanyar les eleccions generals a Catalunya, el 20 de desembre, s'ha de configurar com a hegemònic i alternatiu a la dreta de Convergència. Assegura que la confluència no desdibuixarà els ecosocialistes.

També ha assegurat que el procés de Catalunya passa només pel referèndum, que hauria de defensar també, diu, el PSC.

"L'aposta i la solució més realista que ofereix la política és poder fer una consulta. I aquí nosaltres som imprescindibles perquè per teixir una gran majoria a favor del referèndum a Catalunya som necessaris nosaltres. I fóra bo que hi fos el PSC."

Comiat a Herrera i Camats

L'assemblea ha servit també per acomiadar els dos coordinadors nacionals fins ara, Joan Herrera i Dolors Camats. Els dos han fet un discurs aquest dissabte al matí per obrir la trobada. Camats i Herrera han reivindicat el paper d'Iniciativa fins ara i han dibuixat un futur que passa per la confluència de les esquerres.

En la seva intervenció, han presentat el seu informe de gestió, que ha estat aprovat per unanimitat per la militància. En el seu discurs, Herrera ha admès errors, sobretot pel que fa a les confluències electorals amb altres formacions:

"No ho hem fet tot bé. De ben segur que hem comès algun error. I segur que la confluència es podria haver fet de manera diferent, posant més en valor l'actiu d'Iniciativa."

Tot i això, Herrera creu que la confluència ha valgut la pena.

Dolors Camats ha defensat que l'aposta per un referèndum a Catalunya s'ha demostrat com l'única via possible per resoldre la relació entre Catalunya i Espanya.

"L'única solució al conflicte polític que existeix avui a Catalunya, que és amb l'estat espanyol, és garantir que el referèndum se celebri. És garantir una resposta política. Garantir que la solució està en les mans i en la decisió de la gent."

Camats ha tingut crítiques per a d'altres formacions d'esquerra. Ha lamentat que ERC i CUP hagin preferit "apuntalar" CDC.

Herrara i Camats han dedicat també una part del seu discurs a tenir un record més personal per les seves experiències i el seus companys al partit. Joan Herrera fins i tot s'ha emocionat en un moment del seu discurs.

 

Tot i l'adéu a la direcció, Joan Herrera i Dolors Camats seguiran a l'executiva d'ICV. La proposta dels nous coordinadors, Marta Ribas i David Cid, els inclou entre els 63 membres de la nova direcció del partit que combina continuïtat amb la presència de fins a 18 cares noves. Històrics com Joan Saura, Jaume Bosch i Jordi Guillot compartiran protagonisme amb les alcaldesses de Castelldefels, Candela López, i Montcada i Reixac, Laura Campos.

Presència d'Iglesias, Oltra i Colau

L'aposta per la confluència d'Iniciativa s'ha pogut veure aquest mateix cap de setmana. A més dels representants d'Iniciativa, també han intervingut en aquesta assemblea el líder de Podem, Pablo Iglesias; la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i portaveu de Compromís, Mónica Oltra, i la líder de Barcelona en Comú i alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, que lidera un projecte per formar un nou partit de confluència de les esquerres alternatives.

 

Colau i Iglesia han demanat avançar cap a la confluència, però respectant cada formació. Pablo Iglesias ha parlat de l'ADN:

"Cal que l'ADN de totes les organitzacions polítiques, de totes les cultures, segueixi existint. Que Podem, que els comuns, que EUiA i, per descomptat, Iniciativa, segueixin existint per configurar aquest nou espai."

Ada Colau, d'identitats i trajectòries:

"No es tractava de sacrificar ni identitats ni trajectòries, al contrari. Necessitem totes les trajectoris i identitats perquè entre tots fem un gran salt endavant perquè així ho demana la ciutadania."

També ha intervingut com a convidat el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, que ha dit que la confluència d'esquerres no es pot conformar només a guanyar les eleccions, sinó que ha d'esdevenir una força majoritària.  

El camí del referèndum

Els ecosocialistes proposen en aquesta assemblea un acord nacional per celebrar un referèndum pactat amb el govern espanyol com a via per solucionar l'encaix de Catalunya, que inclogui un comitè internacional per buscar aliats a les reivindicacions catalanes. En el text de la resolució que se sotmetrà a votació a l'Assemblea Nacional, ICV defensa que la pregunta del referèndum ha de ser pactada entre el govern espanyol i l'executiu català.

Una altra de les resolucions defensa el català com a eina d'inclusió social i una altra aposta per una educació pública de qualitat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut