Inhabilitació del president Torra: experts en qüestionen la constitucionalitat

Està previst que la JEC es pronunciï divendres que ve sobre la possible inhabilitació del president de la Generalitat

Mercè Llimona / Eva PelegríActualitzat

La Junta Electoral Central s'ha de pronunciar sobre la possible inhabilitació del president de la Generalitat, però hi ha hagut debat sobre si té potestat per fer-ho. Una reforma de la llei electoral del 2011 ho permet, però hi ha experts que ho consideren anticonstitucional.

Els recursos de PP, Ciutadans i també Vox a la Junta Electoral Central busquen una inhabilitació del president Quim Torra sense esperar que hi hagi una sentència ferma. És el que pot permetre l'aplicació de la reforma de la llei electoral, inicialment pensada per barrar el pas de l'esquerra abertzale a les institucions, que estableix que els condemnats per un delicte contra l'administració pública resulten no elegibles ja amb una primera sentència d'inhabilitació. Una llei de dubtosa constitucionalitat, segons diversos experts.

Xavier Arbós, catedràtic de Dret Constitucional de la UB:

"Jo crec que això pot afectar el dret a la presumpció d'innocència, que no es trenca definitivament fins que no hi ha una sentència ferma. I també podria ser contrària al Conveni Europeu de Drets Humans: l'article 6 estableix, d'una manera genèrica, el dret a un procés degut, que normalment inclou el dret a una segona instància."

Gonzalo Boye, advocat del president Quim Torra:

"Imaginem la situació següent: que la JEC destitueixi el president Torra i que nosaltres guanyem el recurs davant del Tribunal Suprem. Seria un dany irreparable. Hi hauria dos presidents per a un sol seient: el que es designi després del president Torra i el president Torra, que hauria de ser restituït a la seva situació."

Si la JEC acabés inhabilitant "de facto" el president Quim Torra, hi ha diverses instàncies, com el Suprem, on recórrer. A més a més, la decisió de la Junta s'ha de fer arribar al Parlament.

Gonzalo Boye: "La mesa haurà de tenir-ne coneixement i després hauran d'actuar conforme al reglament. Això no és que la JEC dicta i de seguida entren les forces de seguretat a treure el president Quim Torra d'allà."

Xavier Arbós: "Aquí podria haver-hi un problema perquè el Parlament de Catalunya, entre les causes de cessament previstes al seu reglament, només hi ha la inhabilitació per una condemna ferma."

Divendres que ve, la JEC tindrà la qüestió sobre la taula, juntament amb la inhabilitació d'Oriol Junqueras, que també han demanat PP i Ciutadans.

ARXIVAT A:
Quim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut