Infiltrats i missatges virals: els "fakes" inunden WhatsApp arran de l'1-O

Les mentides o mitges veritats que corren per les xarxes social no sempre són fàcils de reconèixer

Actualitzat

Aquests dies, els telèfons mòbils han tret fum amb una allau d'informacions i d'imatges sobre el que ha passat en diferents pobles i ciutats de Catalunya. Ara bé, no totes les informacions eren certes.

Les mentides o mitges veritats que corren per les xarxes socials es coneixen com a "fake". I no sempre són fàcils de reconèixer.

Un dels casos més evidents de rumor fals és un suposat tuit dels Mossos que adverteix de "centenars de forces d'ocupació infiltrades" i demana a la gent que quan els localitzin aixequin les mans i avisin els Mossos. El tuit no és dels Mossos, que el desmenteixen, però ja corre com la pólvora, especialment als grups de WhatsApp.

 


Un altre cas, aquest amb l'origen verificat, és el tuit dels estibadors del port de Barcelona. Confirmen que una foto de policies de paisà sortint del vaixell és real i es multiplica la por que provoquin aldarulls. Hores més tard, els mateixos estibadors expliquen que la foto és del matí i que els policies ja han tornat al vaixell.

 


Un cop dins les manifestacions, un grup localitza un home sol que sembla que vol trencar el vidre d'un concessionari. L'aïllen i el fan fora mentre ell es disculpa, una imatge que es torna viral. L'home, més tard, desmenteix en una entrevista a Catalunya Ràdio que sigui un infiltrat i, de fet, en aquestes imatges que un equip de TV3 va gravar diumenge el podem veure portant urnes en una escola.

 

Unes altres imatges mostren com un grup de bombers identifica tres suposats infiltrats que es refugien en un portal de la rambla de Catalunya. Els Mossos els van a buscar, els treuen enmig d'un passadís de manifestants i els evacuen en cotxes policials. Aquí ningú ha desmentit que realment fossin infiltrats, però són pocs els que es paren a confirmar-ho abans de compartir-ho.


L'últim exemple dels rumors que s'han estès en les últimes hores, sobretot entre grups de WhatsApp i Twitter, és el dels policies a l'AVE, desmentit a TV3 per Renfe.

Alguns missatges comencen amb "ma mare ha vist", d'altres amb "uns amics de Madrid m'han trucat". La por s'estén i és difícil bloquejar els rumors quan corren a aquesta velocitat. Per evitar-ho, convé reflexionar abans de reenviar, com ha aconsellat aquests dies a la mateixa xarxa l'activista i músic Pau Llonch.

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OAturada general 3-O
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut