Kathleen Folbigg va ser etiquetada com "la pitjor assassina en sèrie d'Austràlia" (Reuters)
Kathleen Folbigg va ser etiquetada com "la pitjor assassina en sèrie d'Austràlia" (Reuters)
Sydney

20 anys empresonada injustament: indulten la mare australiana acusada de matar els 4 fills

La investigació científica coordinada per una genetista espanyola ha permès atribuir les morts a causes naturals i que Kathleen Folbigg surti de la presó

RedaccióActualitzat

Kathleen Folbigg és una dona australiana que ha passat 20 anys a la presó acusada injustament d'haver matat els seus quatre fills. La dona, que té 55 anys, sempre va al·legar que els infants havien mort de causes naturals, i el temps i la ciència li han acabat donant la raó.

Folbbig, que havia estat definida pels mitjans com la pitjor assassina en sèrie d'Austràlia, ha sortit aquest dilluns de la presó de Grafton, situada al nord de Sydney.

"És un moment important per a la justícia en aquest estat", ha afirmat Sue Higginson, política del partit dels Verds, que ha defensat la causa.

Folbigg va ser condemnada el 2003 a 30 anys de presó per l'homicidi del primer fill i per l'assassinat dels altres tres. Les morts de Caleb, Patrick, Sarah i Laura van passar entre el 1989 i 1999. Els menors tenien entre 19 dies i 19 mesos quan van morir, segons diversos mitjans australians, a Hunter Valley, a uns 120 quilòmetres de Sydney.
 

Alteracions genètiques i malalties congènites serien la causa de les morts

El 2021, un centenar de científics australians i estrangers --inclosos dos premis Nobel-- van firmar una petició per reclamar la posada en llibertat de la condemnada, amb l'argument que noves proves mèdiques portarien a la conclusió que les morts estaven vinculades a mutacions genètiques rares o a problemes de salut congènits.

La investigació la va coordinar la immunòloga espanyola Carola García de Vinuesa, que va conèixer personalment la condemnada i va afirmar que "mai se l'hauria d'haver ficat a la presó". La genetista va destacar que en els menors no els van trobar mai "ni danys físics, ni signes físics ni d'abús en els nens; no n'hi havia cap evidència, que ella els havia matat, i els quatre nens estaven malalts".

La dona va apel·lar contra la condemna diverses vegades i sempre ha mantingut que era innocent.

Un cop revisat el cas, el fiscal de Nova Gal·les del Sud, Michael Daley, ha anunciat que Folbigg quedava indultada gràcies a una investigació d'un any que ha permès establir un "dubte raonable" sobre la causa de les morts.

Kathleen Folbigg va ser etiquetada com 'la pitjor assassina en sèrie d'Austràlia'
Kathleen Folbigg durant una compareixença en un tribunal el 2019 (EFE/EPA/Danny Casey)

La investigació l'ha liderat un jutge jubilat, Tom Bathurst, i ha conclòs que les dues filles, Sarah i Laura, eren portadores d'una mutació genètica rara (CALM") que pot causar arrítmies i mort sobtada. I que un dels germans, Patrick, tenia una patologia neurològica subjacent, que el predisposava a tenir atacs d'epilèpsia letals. La mort del germà més gran, Caleb, no s'ha considerat sospitosa, i inicialment s'havia dit que tindria una alteració genètica com la del seu germà.

Tenint en compte aquests factors, el jutge ha dictaminat que la senyora Folbigg no era més que "una mare afectuosa amb els seus fills".

L'Acadèmia Australiana de Ciències, que va col·laborar en la investigació, s'ha declarat alleujada per la decisió.

El fiscal ha demanat als mitjans i a la societat que deixin la dona en pau. "Tots ens hem de posar al seu lloc i deixar-li l'espai que necessita per continuar amb la seva vida; no assetjar-la ni perseguir-la. Ha estat un calvari de 20 anys per a ella. Li desitgem el millor per a la resta de la seva vida", ha afirmat.

La dona té dret a demandar l'Estat i a demanar una compensació per la condemna, que un recurs havia reduït a 25 anys.

 

ARXIVAT A:
JudicialAustràlia
Anar al contingut