Indonèsia prohibeix la venda de tots els xarops infantils a les farmàcies (Reuters)

Indonèsia investiga la mort de 99 infants per haver pres un xarop, com va passar a Gàmbia

Indonèsia ha prohibit prescriure i vendre qualsevol xarop infantil mentre investiguen amb l'OMS

Redacció/AgènciesActualitzat

Un centenar d'infants han mort a Indonèsia a causa d'una lesió renal aguda (AKI segons les sigles en anglès) aquest any, segons ha informat el Ministeri de Salut del país.

Un equip d'experts investiga l'inusual augment dels casos de lesions renals infantils i les causes, que podrien estar relacionades amb xarops de paracetamol receptats contra la febre, com els que a Gàmbia s'han vinculat amb la mort d'uns setanta menors amb danys als ronyons.

En tots els casos els investigadors han trobat en aquests xarops nivells excessius de dietilenglicol i etilenglicol.

Els xarops contaminats retirats a Gàmbia (Reuters)

Augment de morts per fallada renal

L'alerta a Indonèsia es va disparar quan es va registrar, des de finals del mes d'agost, un augment inusual de casos de fallada renal entre els menors. Segons ha informat aquest dimecres el portaveu del Ministeri de Salut, Mohammad Syahril, en el que va d'any s'han identificat 206 casos de lesions renals agudes entre els infants, dels quals 99 han acabat morint, quan "l'habitual fins ara era tenir un o dos casos al mes", i ha afegit que el 65% dels casos s'havien tractat a Jakarta.

El govern indonesi ha pres, com a mesura urgent, aturar la venda i la prescripció d'aquests xarops.

"Com a mesura preventiva, el ministeri ha demanat a tots els treballadors sanitaris de tots els centres sanitaris que deixin temporalment de prescriure o subministrar qualsevol medicament líquid o xarop fins que finalitzi la investigació."

L'agència d'aliments i medicaments d'Indonèsia ha dit que aquests productes ja no estan disponibles al país i que els ingredients sospitosos que contenen --el dietilenglicol i etilenglicol-- s'han prohibit a tots els xarops medicinals infantils venuts al país.

En una carta enviada aquest dimarts pel Ministeri de Salut s'advertia les farmàcies que havien d'aturar la venda de medicaments a base de xarop fins a nou avís.

Per fer front a l'augment de casos de fallada renal, el ministeri ha comprat medicaments especialitzats per tractar els infants afectats, mentre continua la investigació.

La investigació se suma a la de Gàmbia

Un equip d'experts format per funcionaris de salut del govern, pediatres i representants de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) investiguen les raons de l'augment dels casos i les causes. En aquest sentit, s'han consultat experts de l'OMS que investigaven els casos detectats a Gàmbia.

El govern indonesi també ha demanat als hospitals que recollissin tots els medicaments que les famílies havien donat als nens ingressats amb danys renals, per fer proves toxicològiques dels preparats.

Alerta de l'OMS

Arran dels casos detectats a Gàmbia, l'OMS va emetre el passat 6 d'octubre una alerta sobre quatre xarops per a la tos i el refredat elaborats al laboratori indi Maiden Pharmaeuticals, que podrien haver provocat la mort per fallada renal a una setantena d'infants. Es tracta de la solució oral de prometazina, els xarops de la tos per a nadons Kofexmalin i Makoff, i el xarop pel refredat Magrip N.

A Indonèsia s'investiguen quins són els xarops que, com els de Gàmbia, han causat les morts (Reuters)

Les anàlisis de l'OMS van confirmar que els quatre productes "contenien quantitats inacceptables de dietilenglicol i etilenglicol".

"El dietilenglicol i etilenglicol són tòxics per als humans si es consumeixen i poden resultar fatals."

Segons l'agència de l'ONU, els efectes inclouen "dolor abdominal, vòmits, diarrea, incapacitat per orinar, mal de cap, alteració de l'estat mental i lesió renal aguda que pot causar la mort".

El fabricant dels productes, segons ha confirmat l'OMS, és Maiden Pharmaceuticals, que funciona des de fa més de 30 anys amb dues plantes a l'Índia, a l'estat de Haryana, al nord del país. Hi produeixen càpsules, injectables, xarop líquid, ungüents i pastilles que es venen a països de l'Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina, segons la companyia.

Maiden Pharmaeuticals fabrica els medicaments retirats a Gàmbia (Reuters/Anushree Fadnavis)

L'OMS havia dit que aquests medicaments tòxics només s'havien identificat a Gàmbia, país per al qual la farmacèutica índia fabricava en exclusiva. Però l'organisme no descartava la possibilitat que s'haguessin distribuït a través de mercats irregulars a altres països.

De fet, les autoritats d'Indonèsia havien assegurat que els medicaments denunciats no es trobaven al seu país, fins que ara s'han relacionat alguns xarops amb els mateixos efectes letals en infants, que caldrà identificar si són els mateixos o altres de similars.

ARXIVAT A:
SalutMenorsÀfricaOMSÀsia
Anar al contingut