Inditex, acusada a França de complicitat amb la Xina en la repressió de la minoria uigur

El grup propietari de Zara i tres gegants de la moda més s'enfronten a una demanda per utilitzar el cotó fabricat pels uigurs en els camps de reeducació de Xinjiang

David MelgarejoActualitzat

És un cas judicial únic. La justícia francesa investigarà el grup Inditex i tres gegants més de la moda mundial per si són còmplices del govern xinès en la repressió de la minoria uigur. A banda del grup propietari de Zara o Massimo Dutti, es demanda el japonès Uniqlo, el francès SMCP (que agrupa firmes com Sandro o Maje) i el nord-americà Sketchers.

El Col·lectiu Ètica en les Etiquetes, l'Institut Uigur d'Europa, l'associació jurídica Sherpa i una víctima uigur estan al darrere d'aquesta demanda; presentada a l'abril i acceptada ara per la Fiscalia francesa.

La demanda es fonamenta en l'informe presentat per l'associació australiana API, després d'haver escoltat, assegura, testimonis d'uigurs. Segons la seva versió, el cotó treballat per aquesta minoria musulmana reprimida en els camps de reeducació de Xinjiang acaba en mans d'aquests grups empresarials. Estarien girant l'esquena a la violació dels drets humans comesa pel govern xinès, com assegura Franceline Lepany, directora de Sherpa:

"Els toca a ells, efectivament, ser respectuosos en el fet de revisar les cadenes d'aprovisionament i veure com es comporten i si hi ha o no violació de drets humans."

 

Treballadors de la minoria uigur, en una fàbrica tèxtil
Treballadors de la minoria uigur, en una fàbrica tèxtil

 

El procés judicial es preveu llarg. Encara no hi ha petició perquè els grups demandats responguin. Inditex i Uniqlo estan disposats a col·laborar amb la justícia francesa, perquè asseguren que no tenen res a veure amb aquestes acusacions. En un comunicat, Inditex assegura que compleix "de forma escrupolosa amb tota la legislació existent" i amb els estàndards internacionals més alts en matèria de respecte als drets dels treballadors.

Els demandants volen una sanció econòmica per a aquestes empreses. També que deixin d'utilitzar el cotó provinent de Xinjiang i que representaria el 20% de la producció mundial. Però la demanda busca moure una altra fitxa: la de la comunitat internacional, amb sancions més contundents contra el govern xinès.

"A part de resolucions no s'han compromès a cap altra acció. Sí que la Comunitat Europea ha decidit sancions cap a determinats dignataris xinesos. Però es mou a poc a poc. Espero que aquesta demanda contra les empreses contribueixi a moure una mica més", explica Lepany.

Diverses empreses del sector, com H&M, Nike o Adidas, han rebutjat utilitzar el cotó de Xinjiang. I la decisió s'ha traduït en crides al boicot en les xarxes socials xineses.

 

 

ARXIVAT A:
França
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut