La badia de Los Genoveses, al parc natural Cabo de Gata - Níjar
La badia de Los Genoveses, al parc natural Cabo de Gata - Níjar (Europa Press)

Indignació per un hotel de quatre estrelles al parc natural de Cabo de Gata

Més de 50.000 firmes demanen aturar un projecte que la Junta d'Andalusia assegura que compleix "escrupolosament" les lleis ambientals

Actualitzat

La Junta d'Andalusia ha declarat mediambientalment viable l'execució del projecte per habilitar com a hotel de quatre estrelles amb 30 habitacions i piscina el conegut com Cortijo Las Chiqueras, davant de la badia de Los Genoveses, al parc natural de Cabo de Gata - Níjar.

El projecte ha rebut l'oposició de grups ecologistes i alguns partits polítics, però el govern andalús ha respost que "compleix escrupolosament les lleis ambientals".

Associacions ecologistes com Amigos del Parque o Ecologistas Mediterráneo han al·legat que el projecte és "incompatible" amb l'ús previst per a les zones del parc natural de Cabo de Gata - Níjar en el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals. Unides Podem i el PSOE també s'oposen al projecte.

 

 

La Junta defensa que ha millorat la sostenibilitat del projecte

Segons la delegada territorial d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Desenvolupament Sostenible de la Junta a Almeria, Aránzazu Martín, les modificacions introduïdes fan que "no s'alterin les característiques de terreny i paisatge".

Martín ha destacat que no es tracta d'una "nova edificació", sinó de "la rehabilitació d'una construcció" i que el projecte "és compatible legalment amb la zona concreta del parc natural on s'ubica":

"L'executiu andalús ha augmentat les mesures garantistes mediambientals al projecte i ha contribuït a millorar-ne substancialment la sostenibilitat, introduint-hi les limitacions pertinents."

L'any 2017 es va rebutjar un projecte similar que preveia dues edificacions per a un total de 13 habitacions i dues àmplies zones d'aparcament. Segons Martín, les modificacions introduïdes pel promotor fa que "no s'alterin les característiques de terreny i paisatge".

 

La zona de la platja de Los Genoveses, al Cabo de Gata
La zona de la platja de Los Genoveses, al Cabo de Gata (Europa Press)

 

Ara, passa a haver-hi un únic aparcament, ubicat en uns terrenys sense vegetació, de manera que "no afectaria ni hàbitat ni espècies", segons remarca la Junta:

"La modificació de la rehabilitació proposada no augmenta la superfície total construïda i no suposa noves unitats d'edificació, de manera que l'actuació projectada manté continuïtat estructural respecte a les edificacions existents, sense que això suposi alteració de les característiques topogràfiques i edàfiques del terreny."

El projecte també compta amb el suport de l'Ajuntament de Níjar, que ha avançat que l'ús sol·licitat seria "compatible" amb el règim urbanístic del sòl. L'alcaldessa, Esperanza Pérez, del PSOE, ha indicat que la construcció de l'hotel "és legal amb la normativa actual", més enllà del "soroll que es pugui generar".

 

 

Més de 46.000 firmes en contra

Quan es va fer públic el primer projecte de l'hotel, l'any 2016, va provocar el rebuig de més de 6.500 persones en una petició a Change.org. Ara, una petició oberta aquest dimecres ja porta recollides més de 50.000 firmes en poc més de 24 hores demanant no dur a terme el projecte.

La petició, que s'ha difós sobretot a través de grups de Whatsapp, apunta que "el millor del parc natural són precisament les seves platges verges" i demanen que "no es massifiqui la zona ni es perjudiqui la fauna i flora local":

"Per molt que s'esforcin en fer-lo sostenible i respectuós amb el medi ambient, sempre tindrà un impacte. Si de veritat els importés aquest paratge natural, no farien aquest projecte."

La constructora, Empresa Torres y González Díaz, defensa que el projecte plantejat és "pulcre" en el respecte als paràmetres mediambientals. L'empresa justifica el projecte, que té un pressupost de més de dos milions d'euros, per l'"interès social de l'activitat turística sostenible" i la "recuperació patrimonial de l'intangible cultural que suposa el Cortijo Las Chiqueras".

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologiaAndalusia
Anar al contingut