Imatges de la matança de dofins del setembre passat (Sea Shepherd)
Imatges de la matança de dofins del setembre passat (Sea Shepherd)

Indignació per la matança de 1.400 dofins a les illes Fèroe, la més gran en un sol dia

La cacera de cetacis és una tradició centenària denunciada pels ecologistes

RedaccióActualitzat

Fa anys que el Grindadráp, una tradició centenària a les illes Fèroe que consisteix en el sacrifici massiu de balenes i dofins, ha posat en alerta les organitzacions ecologistes. Aquesta vegada, però, la mortaldat hauria estat de rècord, segons ha denunciat l'ONG Sea Sheperd, que parla de "la matança més gran de cetacis registrada en la història".

Sea Sheperd ha informat de la mort de 1.428 dofins atlàntics, incloses femelles en gestació i cries, en aquest esdeveniment que va tenir lloc el 12 de setembre en aquestes illes que depenen administrativament de Dinamarca.

Anualment, centenars de baleners fan servir llanxes per acorralar els animals fins a la costa, on els sacrifiquen per aprofitar-ne la carn i el greix. Aquesta caça massiva comporta que l'aigua del mar quedi tenyida de vermell.

L'ONG critica que aquest any la matança ha produït "més carn de dofí de la que ningú vol assumir", que ha estat "més caòtica del que és habitual" i que ha causat "una gran angoixa i patiment als animals". Com a exemple, expliquen que hi ha dofins que van quedar mutilats per les hèlices dels vaixells quan intentaven fugir de la cacera.

Els dofins morts, amuntegats a la costa davant d'un mar tenyit de sang


No s'haurien respectat les normes de la cacera

Els ecologistes afirmen que la forma com s'ha desenvolupat aquest any ha motivat crítiques a les mateixes illes, on alguns residents han denunciat a la policia que no s'han respectat les normes d'aquesta cacera.

Citen, per exemple, que no disposaven del permís del districte. També que molts participants no tenien llicència, que implica un entrenament específic sobre com matar de forma ràpida caps d'olla i dofins. A les imatges que ha difós l'ONG es veuen alguns mamífers malferits movent-se encara a la costa o atropellats per les hèlices i que haurien tingut una mort lenta i dolorosa.

"Aquests animals són exactament els mateixos que les persones d'arreu del món somnien trobar a la natura", destaca Lukas Erichsen, de Sea Sheperd Escandinàvia, que afegeix que "malgrat això, a les Illes Fèroe els reben amb ganivets i ganxos".

L'ONG comenta que aquest any ja s'han matat a les illes 615 caps d'olla i això eleva el nombre de cetacis morts el 2021 a les Fèroe a 2.043.

Tot i les crítiques, el govern de les illes ha defensat històricament que són un poble que sempre ha viscut de la pesca i ha destacat la importància de la caça de cetacis per a la subsistència de l'economia local.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologia
Anar al contingut