Indignació contra Vox per amenaçar l'editor d'El Jueves i creuar línies vermelles

L'amenaça arriba després que la revista hagi publicat una col·lecció de cromos protagonitzada per dirigents del partit

RedaccióActualitzat

El partit d'extrema dreta Vox ha amenaçat aquest dimarts directament i explícitament l'editor de la revista satírica El Jueves, cosa que ha provocat una allau de crítiques i denúncies de la professió periodística.

L'amenaça l'ha feta aquest partit a través de Twitter, assegurant que aquesta revista "difon odi contra milions d'espanyols":

"És possible que molts d'ells li comencin a exigir responsabilitats quan el vegin sortir del seu despatx".

 

El tuit donava detalls d'on era el seu despatx, incloïa una foto de l'editor i incrustava un tuit d'El Jueves sobre els cromos de la Pandilla Voxura.

Sembla que aquests cromos, que copien i adapten els de la Pandilla Basura amb els dirigents de Vox de protagonistes, no han agradat gens a aquest partit, i per això han decidit assenyalar l'editor.

 

El Jueves va respondre a aquest tuit amb ironia: sense esmentar el partit, van referir-se a les queixes dels seus dirigents per ser qualificats d'extrema dreta:

 

Al marge d'aquesta ironia, l'assenyalament ha estat denunciat per molts mitjans i institucions, com el Col·legi de Periodistes de Catalunya, que considera que s'han creuat "línies vermelles":

 

La Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya, la FAPE, ha dit que l'assenyalament de Vox és "una clara incitació a l'odi" i "una intimidació" que "busca limitar la llibertat d'expressió":

 

La branca espanyola de l'organització Reporters Sense Fronteres ha assegurat que fins ara Vox havia "travessat tots els límits ètics", però que ara ha travessat també els legals:

El grup de periodistes Ramon Barnils ha qualificat aquesta "amenaça mal dissimulada" de "ressorgiment dels vells mètodes del feixisme":

 

El mitjà d'actualitat de broma El Mundo Today ha abandonat el seu to habitual amb un comunicat que recorda que a Espanya hi ha hagut atacs terroristes a publicacions satíriques per assenyalaments similars:


Agressió el 2016 contra la directora

Els responsables d'El Jueves ja van patir una agressió el 2016 després de publicar una portada sobre l'auge de la ultradreta a Europa.

L'endemà de la publicació, un desconegut va donar un cop de puny a la cara amb un puny americà a la directora de llavors, Mayte Quílez, quan arribava a casa seva:

 


Difícilment denunciable

Segons experts consultats per TV3, és difícil que prosperi una denúncia contra una amenaça com aquesta, només tindria bon pronòstic en el cas que l'editor patís un atac físic o agressió.

Seria més viable si es reformés el delicte d'odi al codi penal per defensar de manera més efectiva les persones assenyalades.


"La incorrecció política per bandera"

El periodista especialitzat Miquel Ramos creu que l'assenyalament es mereix "una condemna unànime", però també ironitza sobre la contradicció que suposa:

"Crida l'atenció que un partit que fa bandera de la incorrecció política es molesti per unes caricatures com aquestes."

El periodista Miquel Ramos, aquest dimecres entrevistat per TV3

Ramos considera que l'assenyalament de l'editor d'El Jueves és "una temeritat feta amb mala intenció i molt conscient" per part d'un partit "que ha fet de l'odi el seu programa polític".

Precisament aquest periodista ha recordat a Twitter l'atemptat patit per la revista El Papus el 1977, en plena transició, amb una bomba que va matar una persona i en va ferir 17 més:


Les polèmiques i Vox

Vox acostuma a generar polèmiques similars a aquesta, que de fet són part essencial de la seva estratègia i a més li permeten presentar-se com a víctima davant dels seus simpatitzants.

El punt d'inflexió d'aquesta estratègia va ser el 2018, quan va fitxar com a assessor Steve Bannon, el cap d'estratègia que va portar Donald Trump a la Casa Blanca, i des de llavors ha aconseguit un enorme creixement.

Els anys anteriors havia centrat la seva estratègia als jutjats, presentant querelles mediàtiques i personant-se en judicis com el del Tribunal Suprem contra els líders independentistes.

 

 

ARXIVAT A:
VoxExtrema dretaLlibertat de premsa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut