Indignació al Ripollès i la Cerdanya pel tancament perimetral a dos dies de Nadal

La mesura arriba després que la Generalitat anunciés que era possible desplaçar-se per tot Catalunya si es comptava amb una reserva en un hotel o casa rural

Redacció/ACNActualitzat

La decisió d'establir un confinament perimetral a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès ha produït consternació entre alcaldes i empresaris dels sectors turístic, de la restauració i de l'alimentació. Des de la mitjanit de dimarts, el pla territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) ha decretat que es restringeixi la mobilitat i es tanquin establiments en aquests territoris.

L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha assegurat al programa "El Matins" de TV3 que no s'esperaven "un tancament tan dràstic, d'un dia per l'altre". Segons ha sostingut ell mateix a RAC1, la consellera de la Presidència i companya de partit a JxCat, Meritxell Budó, li va trucar per avisar-lo només tres quarts d'hora abans de la compareixença on es van anunciar aquestes mesures.

Munell ha considerat que aquesta mesura produirà un fort impacte en sectors com l'hostaleria i el turisme a les portes de les festes nadalenques, motiu pel qual ha demanat compensacions econòmiques per als àmbits afectats.

 

 


Malestar en l'hostaleria

El president de l'Associació d'Hostaleria de la comarca, Fran Barroso, ha lamentat que la decisió s'hagi pres quan falten dos dies per Nadal i en un moment en què hi havia un 90% de reserves de mitjana després de l'obertura de fa una setmana de les pistes d'esquí.

També després que la Generalitat anunciés divendres que era possible desplaçar-se per tot Catalunya si es comptava amb una reserva en un hotel o casa rural.

Denuncia que els ha enganxat amb les "neveres plenes" i reclamen ajudes directes davant les "pèrdues milionàries" que tindrà el sector. Unes restriccions que temen que sigui l'"estocada definitiva" per a molts negocis.

Recorda que el sector representa el 60% del PIB de la comarca i demana que se'ls tingui en compte.
 

Concentració a Camprodon per reclamar un "pla de rescat immediat" 
           
Una cinquantena d'empresaris de tots els sectors econòmics del Ripollès s'han concentrat aquest dimecres a Camprodon per reclamar "un pla de rescat immediat". 

Indignació al Ripollès i la Cerdanya pel tancament perimetral a dos dies de Nadal
Protesta a Camprodon per exigir compensacions pels efectes del tancament de la comarca (ACN/Estefania Escolà)

 

"N'estem farts perquè estan jugant amb el nostre menjar", es queixava el pagès Joan Moret, totalment indignat, que ha remarcat que la comarca estava "a punt" per a una de les temporades més importants de l'any.

Entre els concentrats, també hi ha havia empresaris del sector de l'esquí. És el cas de Jaume Vilà, de Vallter, qui ha alertat que el fet de posar en perill aquest sector farà trontollar l'economia de la comarca. "Un sector porta a l'altre. Quan caigui el dominó, caurà tot", avisa.

El territori creu que la mesura de tancar la comarca és desproporcionada, ja que més de la meitat dels pobles no tenen ni un sol cas de covid-19 entre els seus veïns. Per això, reclamen que si la mesura ha estat excepcional, ara també cal que la resposta per part del govern ho sigui.

 

Propostes al govern i suggerències als visitants

Pel primer regidor ripollès, hauria estat millor dur a terme mesures de confinament selectiu i traçat de casos que no pas un tancament. Tot i que ha reconegut que, en aquests moments, l'Hospital de Campdevànol, el de referència a la zona, està dedicant bona part dels seus recursos a persones afectades per la Covid-19.

Jordi Munell ha proposat a RAC1 que la campanya de vacunació prevista a partir d'aquest diumenge comenci a les dues comarques afectades pel confinament perimetral.

Per l'alcalde de Bellver de Cerdanya, Xavier Porta, mesures com l'anunciada ahir al vespre "arriben molt tard". També ha dit a "Els Matins" que aquests dies les botigues de Puigcerdà estaven plenes de gent. "La gent de Barcelona ja ha pujat", ha dit Porta, cosa que, segons ell, pot suposar un risc afegit a la crisi sanitària que colpeja la seva comarca.

Xavier Porta ha aprofitat l'entrevista per demanar als qui tenen segones residències i que ja són allà que se'n tornin. Des de les 7 d'aquest matí s'obliga a girar cua a qui no pot justificar el seu desplaçament a aquests territoris.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Confinament
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut