Indignació al món àrab per la provocació d'un ministre d'Israel a l'esplanada de les Mesquites

L'extremista Ben-Gvir, un dels membres més radicals del govern dretà d'Israel, ha dit que obrirà als jueus aquest lloc sagrat de l'islam i que no es deixarà "acovardir" per Hamas

RedaccióActualitzat

Un dels ministres més radicals del govern més dretà de la història d'Israel, Itamar Ben-Gvir, ha tardat cinc dies a complir la seva amenaça. A primera hora d'aquest dimarts, i després d'haver-ho pactat amb la policia israeliana, ha visitat durant 15 minuts, i envoltat d'escortes, l'esplanada de les Mesquites.

Es tracta del tercer lloc més sagrat de l'islam, situat a la part de Jerusalem ocupada il·legalment per Israel des del 1967. Ben-Gvir ja havia trepitjat abans l'emplaçament de la mesquita d'Al-Aqsa, però ara és la primera vegada que ho fa com a màxim responsable de la Seguretat Nacional d'Israel en l'executiu de Benjamin Netanyahu.

Israel compta des de finals de desembre amb el govern més dretà de la història
Israel compta des de finals de desembre amb el govern més dretà de la història (Reuters)

El ministre és partidari de canviar el delicat statu quo a la ciutat vella de Jerusalem. Advocat de formació i de 46 anys, Ben-Gvir ha estat condemnat per incitació a l'odi racial i donar suport a una organització terrorista antiàrab i és colon d'un dels assentaments jueus més extremistes de Cisjordània.

Just després de la polèmica visita, Ben-Gvir ha advertit els islamistes de Hamas que no es deixarà acovardir i que el lloc sagrat estarà obert a partir d'ara per a tots els jueus que vulguin resar-hi.

"El govern israelià de què formo part no es rendirà davant d'una vil organització criminal. El mont del Temple és obert a tothom i si Hamas pensa que amenaçant-me m'aturarà, han d'entendre que els temps han canviat. Hi ha un govern a Jerusalem!", ha dit en un tuit:

L'esplanada de les Mesquites és sagrada tant per als musulmans --hi ha la important mesquita d'Al-Aqsa i la cúpula de la Roca, on el profeta Mahoma va ascendir cap al cel--, com per als jueus, que ho anomenen el mont del Temple perquè creuen que allà es va aixecar el Segon Temple.


Una situació "molt més explosiva", segons Hamas

Tant l'Autoritat Palestina com el govern de Hamas a la Franja de Gaza han alertat de les conseqüències que una provocació com aquesta pot tenir a la regió.

"Aquesta actitud provocativa augmenta la tensió, fa la situació molt més explosiva i obre la porta a una escalada real. El poble palestí i la resistència estem a punt per defensar la identitat d'aquesta mesquita i el caràcter àrab de la ciutat de Jerusalem", ha dit el portaveu de Hamas, Hazem Qasem.

Aquest advertiment que va més enllà de la retòrica, sobretot per als jueus i palestins que viuen a Jerusalem. Aquests recorden perfectament com fa 22 anys el mateix gest de l'aleshores líder de l'oposició israeliana, Ariel Sharon, va ser la guspira que va desfermar la segona Intifada.

L'esplanada de les mesquites és sagrada tant per als musulmans com per als jueus
L'esplanada de les Mesquites és sagrada tant per als musulmans com per als jueus (Ammar Awad/Reuters)

Diversos països àrabs i islàmics han condemnat de manera "enèrgica" la visita del ministre a l'esplanada de les Mesquites. La Lliga Àrab, integrada per 22 països membres, ha responsabilitzat el govern de Netanyahu de "les conseqüències d'aquestes pràctiques i plans d'extrema dreta i les repercussions sobre Palestina, la regió i la pau mundial, inclosa la possibilitat de desencadenar una guerra religiosa".

Segons l'organització àrab, la visita correspon a "l'inici de la implantació del programa extremista i l'agenda d'assentaments del govern de Netanyahu, amb tot el que això implica en termes d'encendre la situació a Jerusalem i a la resta de territoris ocupats". L'Organització de Cooperació Islàmica (OCI), amb 57 estats membres, ha condemnat també la "provocació".

També han criticat la mesura països que van firmar la pau amb Israel, com Jordània i Egipte, així com l'Aràbia Saudita, país amb el qual Netanyahu aspira a aconseguir enteses com les que es van firmar fa dos anys amb els Emirats Àrabs Units i Bahrain.

 
ARXIVAT A:
IsraelPalestina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut