Indignació a Alemanya per l'intent d'assalt al Parlament de grups d'extrema dreta

Després d'una manifestació de negacionistes del coronavirus, alguns neonazis i simpatitzants de l'extrema dreta van ocupar les escales de l'entrada del Reichstag

Oriol SerraActualitzat

És la imatge que ni el govern alemany ni cap demòcrata hauria volgut que es produís mai a Alemanya: desenes de persones descontrolades, sobretot neonazis i simpatitzants de l'extrema dreta, saltant les tanques de seguretat i ocupant les escales de l'entrada principal del Reichstag, l'edifici històric que acull el Bundestag, el Parlament federal alemany.

Va passar dissabte, un cop ja s'havia dissolt la manifestació de negacionistes de la pandèmia de la Covid-19 a Berlín. La major part dels prop de 40.000 manifestants negacionistes de la Covid-19 es van expressar pacíficament, però els grupuscles d'extrema dreta, que també hi van ser presents, i que tenen com a objectiu acabar amb la República Federal com a sistema polític, van acabar convertint-se en els protagonistes de la jornada.

 

 

La intenció d'entrar a la seu parlamentària havia estat anunciada dies abans de la manifestació per grupuscles d'extrema dreta a través de les xarxes socials. La policia havia desplegat un dispositiu de 3.000 agents per garantir la seguretat, en un dia en què hi havia convocades un centenar de concentracions i altres actes.

La policia va acordonar el Reichstag, però en el moment dels incidents hi havia només tres agents a les escales del Parlament. Als tres policies que van defensar l'últim esglaó del Reichstag, considerat la seu de la democràcia alemanya, ja se'ls anomena els herois de la democràcia perquè van evitar el que podia haver acabat en un episodi de propaganda neofeixista sense precedents a la República Federal d'Alemanya.

 

Agents de policia intervenen a les escales del Reichstag aquest dissabte
Agents de policia intervenen a les escales del Reichstag aquest dissabte (Reuters / Christian Mang)

 

Els tres únics agents que vigilaven les escales de l'entrada principal del Parlament van contenir els assaltants, alguns d'ells radicals d'extrema dreta, fins que van arribar els reforços. Han rebut el màxim reconeixement per part del president de la República Federal d'Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, que ha dit que, tot i que la major part de la gent que es va manifestar a Berlín per negar la pandèmia no era d'extrema dreta, desfilar en companyia d'aquests radicals és igualment condemnable:

"Qui es manifesti al carrer de la ma dels ultradretans, però també qui desfila amb indiferència al costat de neonazis, xenòfobs i antisemites, qui no se'n distanciï activament, també en forma part."

En la mateixa línia, el titular d'Exteriors, Heiko Maas, ha qualificat de "vergonya" la presència de símbols nazis al Reichstag:

"És una vergonya veure banderes del Reich davant del nostre Parlament"

Però no totes les actuacions policials de dissabte van ser heroiques. Els cops de puny que un policia va etzibar a l'esquena d'una manifestant que ja estava immobilitzada estan sent investigats.

 

Un manifestant amb una bandera d'extrema dreta, davant del Parlament alemany
Un manifestant amb una bandera d'extrema dreta, davant del Parlament alemany (Reuters / Christian Mang)

 

Possibles canvis en les manifestacions

Dos dies després de la manifestació, Alemanya reflexiona sobre els fets i, per començar, s'està pensant en un nou concepte de seguretat per protegir institucions com el Parlament. Els fets han provocat indignació arreu del país i fins i tot han fet que les autoritats es plantegin canvis en l'exercici del dret de manifestació.

Actualment, les manifestacions estan prohibides a l'entorn del Reichstag durant les setmanes que hi ha sessió parlamentària. És molt probable que, ara, les mesures de seguretat sobre institucions com el Parlament es tornin més restrictives.

 

Manifestants davant del Reichstag, després de la manifestació negacionista de la Covid
Manifestants davant del Reichstag, després de la manifestació negacionista de la Covid (Reuters / Christian Mang)

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Alemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut