Els caiapó tallen la carretera 163, que travessa el país de nord a sud (Reuters / Lucas Landau)
Els caiapó tallen la carretera 163, que travessa el país de nord a sud (Reuters / Lucas Landau)

Indígenes de l'Amazònia bloquegen una carretera per demanar més assistència mèdica

Tallen una de les vies més importants del Brasil durant tres dies en una protesta sense precedents contra la gestió de la Covid

Redacció / AgènciesActualitzat

Les comunitats indígenes del Brasil s'han vist molt afectades per la Covid-19. A principis d'agost, més de 22.000 indígenes havien estat diagnosticats i almenys 631 havien mort.

També l'Amazònia crema més que l'any passat. Per tot plegat, se senten abandonats pel govern, i un grup d'ells ha bloquejat durant tres dies una de les principals carreteres del país, al municipi de Novo Progresso, al nord del país.

Són membres de la tribu dels caiapó. Dilluns van tallar la carretera 163, que travessa el país de nord a sud i és fonamental per donar sortida a la producció agrícola del centre-oest cap als ports de l'Amazones.

 

Pels caiapó, fer una barricada és la manera de cridar l'atenció sobre els seus problemes. Se senten abandonats pel govern davant la pandèmia de la Covid-19, però aquest només és un dels greuges que acumulen des de fa temps.

Doto Takak-ire és el portaveu del cap de la tribu.

"Aquesta manifestació també demana la protecció de la selva. El fum que es veu és una prova que la desforestació augmenta i augmenta. Cada dia augmenta."

Dels 1.600 habitants de la seva reserva, 400 s'han infectat i quatre han mort pel coronavirus. Els primers casos els van arribar per contacte amb gent de la ciutat i pels miners.

 

Però, certament, tant o més que la Covid-19 els amenaça la desforestació. Depenen del bosc per menjar i d'aquí treuen les seves medicines tradicionals. També els són vitals els rius, on pesquen, i la mineria il·legal els està contaminant.

Es van instal·lar en un campament al costat de la barricada, per forçar el diàleg amb el govern. Però una jutge va ordenar que desbloquegessin la carretera. La multa per no fer-ho era de 1.500 euros al dia, i l'han hagut d'obrir.
 

El president del país, Jair Bolsonaro, líder de l'extrema dreta brasilera, és partidari d'explotar els recursos naturals de l'Amazònia, el bosc tropical més gran del planeta. Fa poc va afirmar que "aquesta història que l'Amazònia crema és una mentida".

 

ARXIVAT A:
Amazònia
Anar al contingut