La diputada d'origen palestí Rashida Tlaib, al centre, aquest dimarts a la nit celebrant la victòria a les eleccions als EUA (Reuters)
La diputada d'origen palestí Rashida Tlaib, al centre, aquest dimarts a la nit celebrant la victòria a les eleccions als EUA (Reuters)

Dones índies, musulmanes i negres: augmenta la diversitat al Congrés dels EUA

Noves congressistes, senadores i governadores fan pujar la representació femenina

RedaccióActualitzat

Les eleccions legislatives d'aquest dimarts als Estats Units han suposat la incorporació en càrrecs destacats de dones i membres de minories fins ara poc o gens representades al món polític del país.

És un fet notable també pel clima polític que han comportat els dos anys de presidència de Donald Trump, ple d'obstacles i de declaracions contra les minories i els immigrants. De fet, tot indica que també és una reacció de part de l'electorat cap a aquest clima.

Dues índies natives dels EUA

Els casos de Deb Haaland i de Sharice Davids són força significatius: són les primeres dones descendents de les tribus índies natives del territori dels Estats Units que arriben a la Cambra de Representants, totes dues pel Partit Demòcrata.

 

Haaland, de 57 anys, és membre dels pueblo, de la tribu laguna, i ha obtingut l'escó a Nou Mèxic. Activista des de fa anys, ha destacat en les campanyes a favor de la sanitat universal i del salari mínim de 15 dòlars l'hora.

Davids, de 37 anys, té un perfil encara més peculiar: de la tribu ho-chunk, la seva mare, membre de l'exèrcit, la va criar en solitari, és advocada, s'havia dedicat a la lluita lliure i és declaradament lesbiana. Ha aconseguit l'escó a Texas.

Notícia relacionada: Manual per entendre la importància de les eleccions de mig mandat als EUA

Dues musulmanes, una d'elles nascuda a Somàlia

També són molt significatius els perfils d'Ilham Omar i Rashida Tlaib, també demòcrates, les primeres dones musulmanes que arriben a la cambra.

 

Omar, també de 37 anys, va néixer a Somàlia i va arribar als Estats Units amb 14 anys com a refugiada. Ha aconseguit un escó a la cambra amb el 80% dels vots del seu districte, a Minnesota, on ha estat diputada estatal els últims quatre anys.

Els pares de Tlaib també són refugiats, en aquest cas palestins. Va néixer a Detroit fa 42 anys, ha aconseguit l'escó per Michigan, on també havia estat diputada estatal. Es va fer famosa el 2016 quan va interrompre Trump en un míting preguntant-li si s'havia llegit la Constitució.

La diputada més jove, llatina

Un cas notable és el d'Alexandria Ocasio-Cortez: amb 29 anys, serà la dona més jove que hagi tingut la Cambra de Representants. D'origen llatí, ha aconseguit l'escó amb gairebé el 80% dels vots del seu districte, a Nova York.

 

Totes aquestes diputades són demòcrates i han fet campanyes a favor de la sanitat universal, el salari mínim, el control d'armes i la universitat pública i gratuïta.

Primer governador gai

A banda de les noves incorporacions a la Cambra de Representants i al Senat, en aquestes eleccions també s'han trencat altres sostres simbòlics. A Colorado, per exemple, han escollit governador de l'estat Jared Polis, un demòcrata de 43 anys que és declarament gai, el primer del país.

Polis també advoca pel control d'armes, la legalització de la marihuana, la sanitat universal i l'abolició de la pena de mort, entre altres línies polítiques clarament d'esquerres.

 

Les dones també fan història a Tennessee, Maine i Iowa

A més d'aquests casos, n'hi ha d'altres de notoris: Massachusetts i Connecticut han escollit per primera vegada dones negres per a la cambra: Janna Pressley i Jayana Hayes, respectivament.

I a Texas, a més de Sharice Davids, també han aconseguit un escó dues dones d'origen llatí: Veronica Escobar i Sylvia Garcia.

Altres estats estaran representats o governats per dones per primera vegada: Marsha Blackburn serà la primera senadora per Tennessee, i Janet Mills serà la primera dona que governarà Maine.

Iowa s'afegeix a aquesta llista de fites històriques per a les dones a la política: Abby Finkenauer serà la primera diputada a la Cambra de Representants que escull aquest estat.

ARXIVAT A:
Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut