Indicis de vida a Venus? Anunci revolucionari en el món de l'astronomia
Un estudi publicat aquest dilluns constata l'existència de fosfà a l'atmosfera, un gas que habitualment es produeix quan hi ha alguna forma de vida involucrada
Indicis de vida a Venus? Anunci revolucionari en el món de l'astronomia
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Indicis de vida a Venus? Anunci revolucionari en el món de l'astronomia

Un estudi publicat aquest dilluns constata l'existència de fosfà a l'atmosfera, un gas que habitualment es produeix quan hi ha alguna forma de vida involucrada

RedaccióActualitzat
TEMA:
Ciència

El 9 de setembre, la Reial Societat Astronòmica, una de les entitats més prestigioses del món al camp de l'astronomia, anunciava que per al dilluns 14 de setembre tenien preparat un anunci "trencador".


Ho avançaven, entre altres, l'Institut de Tecnologia de Massachussets (MIT): un grup de científics haurien confirmat l'existència de fosfà a l'atmosfera del planeta Venus, un gas que els estudiosos del camp de l'astrobiologia consideren un indici prou clar d'existència de vida.

Les bases d'aquesta descoberta les va assentar un article entregat a la revista acadèmica Astrobiology i publicat a mitjans d'agost pels estudiosos en la matèria Sara Seager, investigadora del MIT, Janusz J. Petkowski, Peter Gao, William Bains, Noelle C. Bryan, Sukrit Ranjan, Jane Greaves i altres.

Una hipòtesi de més de 50 anys

L'astrofísic i divulgador Carl Sagan, ja l'any 1967, especulava amb la possibilitat que certs microbis poguessin sobreviure a l'atmosfera venusiana.

Més de mig segle després de l'article de Sagan, un altre estudi de Sanjay S. Limaye, Rakesh Mogul, David J. Smith, Arif H. Ansari, Grzegorz P. Słowik i Parag Vaishampayan plantejava la possibilitat que algunes de les taques fosques que es poden veure a l'atmosfera de Venus fossin aglomeracions de formes de vida semblants a la concentració d'algues als mars terrestres.

Però una part prou significativa de la comunitat científica es mostrava escèptica davant d'aquestes possibilitats: si existissin microbis a l'atmosfera de Venus, la seva esperança de vida seria molt curta, ja que, a mesura que caiguessin a capes inferiors, acabarien incinerats. La temperatura mitjana a la superfície de Venus supera els 450 graus. En canvi, a uns 60 quilòmetres de latitud, la temperatura és molt més baixa, a menys de 30 graus.

L'estudi liderat per Seager suggereix que el cicle de vida d'aquests microbis podria ser molt més llarg, cosa que hauria garantit el seu desenvolupament en el transcurs de milions d'anys. Els microbis, asseguren, viurien en un ambient líquid en suspensió als núvols, fet que permetria l'existència d'una franja habitable en un planeta amb unes temperatures que fan gairebé impossible la vida.

A la Terra ja hi ha documentats microorganismes que poden viure en suspensió a gairebé mig centenar de quilòmetres del terra.

Els autors de l'estudi argumenten que la detecció de fosfà no és una evidència sòlida de l'existència de vida microbiana, només indicaria l'evidència de processos químics o geològics encara desconeguts a Venus. Cal una investigació més exhaustiva per esbrinar l'origen del fosfà l'atmosfera de Venus.

El paper del fosfà

Ara, gràcies als telescopis James Clark Maxwell Telescope de Hawaii i l'Atacama Large Millimeter Array de Xile, s'hauria confirmat aquesta hipòtesi a l'haver detectat presència de fosfà a l'atmòsfera.

En paraules de l'investigador Janusz J. Petkowski:

"Els astrònom pensaran en moltes maneres de justificar l'existència de fosfà sense que hi hagi vida involucrada. Benvinguts. Si us plau, feu-ho, perquè estem arribant al final de les possibilitats per trobar processos de producció de fosfà abiòtics".

D'aquesta manera, Petkowski suggeria el que confirmarà un article revisat a la revista Nature Astronomy: que, per primer cop en la història de la humanitat, tenim indicis prou sòlids de l'existència de vida fora de la Terra.

ARXIVAT A:
Ciència

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut