Rússia diu que ha "eliminat completament" les forces que havien entrat a Bélgorod

El Kremlin ha admès preocupació per una ofensiva que atribueix a Kíiv, però reivindiquen grups opositors russos

RedaccióActualitzat

L'exèrcit rus assegura que ha derrotat les forces que dilluns van entrar a la regió fronterera de Bélgorod, en una "operació antiterrorista" en la qual haurien mort més de 70 "nacionalistes ucraïnesos", segons ha declarat el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú.

Les han encerclat i derrotat, ha explicat, amb "atacs aeris, foc d'artilleria i una intervenció activa per part de la guàrdia de fronteres".

La resta dels combatents han estat obligats a retrocedir fins a territori ucraïnès, on han estat "completament eliminats" a trets, ha afegit Xoigú.

Imatge extreta d'un vídeo que mostraria una explosió durant la contraofensiva russa a Bélgorod (Reuters/Russian Defence Ministry)

A més de fer balanç de les baixes causades, Rússia també assegura haver destruït quatre blindats i cinc camions.

El Kremlin acusa el govern ucraïnès d'aquesta incursió, però Kíiv ho nega i apunta a dos grups opositors russos. Es tractaria del Cos de Voluntaris Russos, que ha publicat imatges dels seus soldats aparentment desplegats a la zona, i de Llibertat de Rússia, que s'ha atribuït directament l'autoria de l'atac en territori rus.

Un portaveu d'aquest grup, que es fa dir "Caesar", ha declarat que "és hora de posar fi a la dictadura del Kremlin" i ha donat les gràcies a les persones que els donen suport: "El vostre suport és el que ens recorda cada dia el nostre objectiu final, a la plaça Roja [de Moscou]", ha afegit abans de tancar el missatge amb un "Rússia serà lliure".

 

Aquests dos grups estarien integrats per ciutadans russos que operen des de fora de Rússia per fer caure el govern presidit per Vladímir Putin.

Dmitri Medvédev, vicepresident del Consell de Seguretat de Rússia i expresident i exprimer ministre rus, ha dit que les paraules de Kíiv negant la seva implicació en l'atac són "mentides" i que els atacants mereixien ser exterminats "com a rates", segons ha recollit l'agència RIA.

Aquesta ofensiva, que seria una de les més importants des de territori ucraïnès, arriba quan fa quinze mesos que Putin va ordenar començar la invasió, la matinada del 24 de febrer de 2022.

I és, en qualsevol cas, una humiliació per al Kremlin, que ha admès que està molt preocupat per la incursió, que hauria penetrat fins a vuit quilòmetres dins del seu territori. 

L'atac ha causat almenys vuit ferits (Reuters/Llibertat de Rússia)

En la incursió hi haurien resultat ferides almenys 8 persones, i una dona hauria mort durant l'evacuació, segons va informar Viatxeslav Gladkov, governador de Bélgorod.

Aquest dimarts a la tarda, Gladkov ha anunciat l'aixecament del règim jurídic d'operació antiterrorista que s'havia instaurat per respondre a la incursió armada.

Al matí, havia explicat en un missatge a Telegram que l'"operació antiterrorista" continuava en marxa i que al districte de Gràivoron s'hi havia fet una "neteja del territori" per "part del Ministeri de Defensa juntament amb les forces de l'ordre".

Gràivoron, just a la frontera, on s'ha concentrat l'atac, les defenses antiaèries haurien abatut diversos drons, aquesta nit. Alguns, però, han impactat contra un edifici administratiu i dos habitatges de la capital del districte, del mateix nom, i la població de Borissovka.

Cues a la carretera durant l'evacuació de residents del districte de Gràivoron

Dilluns, Gladkov havia explicat que les autoritats estaven "completant una inspecció porta a porta als pobles fronterers i a Gràivoron" i que "la majoria de la població ha abandonat la zona", pel seu propi peu o amb ajuda de les autoritats. Ha informat que 9 localitats han estat evacuades.  

Aquest dimarts, ha demanat als residents que havien marxat de casa que no tornin, perquè "encara no és possible" fer-ho. Ha informat també que una dona hauria mort, durant l'evacuació, i dues persones més haurien resultat ferides, sense que les forces russes hagin pogut arribar a on són.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut