"Incertesa" i "nova escalada": la inhabilitació de Torra, a la premsa internacional

Els mitjans apunten que la mesura pot tenir repercussions importants a Espanya, on la independència "torna a marcar l'agenda política"

RedaccióActualitzat

La premsa internacional s'ha fet ressò de la confirmació per part del Tribunal Suprem de la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra.

L'agència de notícies France-Presse ha tuitejat: "El màxim tribunal espanyol ha confirmat aquest dilluns la condemna del president independentista regional català Quim Torra per un termini d'un any i mig d'inelegibilitat per desobediència, que comporta automàticament la seva destitució."

 

The Guardian titula: "El màxim tribunal espanyol confirma la prohibició d'exercir el càrrec al líder català." A la notícia, el diari anglès va més enllà i assegura que la sentència del tribunal torna a posar el tema de la independència a l'agenda política nacional.

El diari escocès The National encapçala la notícia d'aquesta manera: "El president català Quim Torra, cessat del càrrec durant 18 mesos." Diu que ha estat destituït acusat de desobediència, després de negar-se a retirar llaços i altres símbols que donaven suports als líder independentistes empresonats al Palau de la Generalitat abans de les eleccions del 2019.

També recull la notícia el diari alemany editat a Munic Süddeutche Zeitung. "El cap de govern de Catalunya és destituït del càrrec", diu el titular. La notícia explica que el dictamen del Tribunal Suprem assegura que Quim Torra va violar "tossudament i sense raons" els requisits de neutralitat de la comissió electoral. També afirma que els observadors temen una nova escalada del conflicte a Catalunya.

El conservador Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ Politik) afirma en un tuit que: "Com que va violar la norma de neutralitat a la campanya electoral del 2019, el cap de govern català ha de deixar el seu càrrec immediatament". I afegeix que "això amenaça amb una nova escalada del conflicte de Catalunya".


Le Monde, per la seva part, s'hi refereix així: "Espanya: inelegibilitat i destitució confirmades per al president regional català." Afegeix que és probable que aquesta mesura tingui repercussions importants a Espanya, on el govern central d'esquerres, encapçalat per Pedro Sánchez, "pot necessitar la veu dels separatistes catalans per aprovar el seu pressupost".

La cadena de ràdio i televisió britànica BBC publica al seu web "Quim Torra: el màxim tribunal espanyol prohibeix el càrrec de líder de Catalunya". Al subtítol especifica que el màxim tribunal espanyol ha confirmat la decisió de "prohibir l'exercici del líder separatista de Catalunya, Quim Torra".

El portuguès JN diu: "El tribunal Suprem espanyol confirma la inhabilitació de Quim Torra." Informa que la sentència, aprovada per unanimitat, obliga Torra a deixar el seu càrrec durant un any i mig, al·legant que el president del govern autonòmic va desobeir la "mesa central i electoral", que garanteix la vigilància dels actes electorals a Espanya.

A Estat Units, el New York Times és sintètic: "El tribunal espanyol confirma la prohibició del líder català", però afegeix que la decisió de prohibir l'ocupació de càrrecs públics al president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, confirma una sentència del desembre i "amenaça de revifar els disturbis".

Per la seva part, Bloomberg és més contundent: "El Tribunal Suprem d'Espanya expulsa el president separatista de Catalunya." Assegura que la prohibició del càrrec per part del Tribunal Suprem, afegeix "una nova dosi d'inestabilitat a un país immers en la seva pitjor crisi econòmica en la memòria viva".

La notícia també ha tingut cabuda al principal canal de notícies del món àrab, Al Jazzera. En un tuit diu: "Nova incertesa a Catalunya, ja que els tribunals dictaminen contra el líder."

 

 

 

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés catalàTribunal Suprem
Anar al contingut