Cimera pel clima COP22 (APTN)
Cimera pel clima COP22 (APTN)

Incertesa a la cimera COP22 per les possibles polítiques climàtiques de Donald Trump

Alberto AlcántaraActualitzat

Els delegats reunits a la Cimera del Clima de Marràqueix COP22 han manifestat els seus temors que els Estats Units no compleixin els compromisos assolits a l'acord de París després de la victòria de Donald Trump a les eleccions presidencials nord-americanes.

L'elecció de Trump, un negacionista del canvi climàtic, podria posar en perill un pla de 100 mil milions de dòlars per ajudar els països pobres a fer front a les conseqüències de l'escalfament global.

Durant la seva campanya, Trump va prometre  retirar diners dels impostos dels Estats Units dels programes d'escalfament global de l'ONU, uns plans dissenyats per la implantació d'energies més netes, i per l'adaptació a l'augment del nivell del mar i altres impactes del canvi climàtic, als països més vulnerables.

La preocupació immediata dels delegats és el compromís de l'administració Obama de 3 mil milions de dòlars per al Fons Verd (Green Fund) per al Clima, un fons clau de l'ONU. Fins aquest moment, només s'han desemborsat 500 milions de dòlars d'aquesta promesa.

Des de la presidència de les negociacions s'aconsella la calma i es fa un plantejament d'esperar i veure els esdevements. En canvi, analistes i activistes del clima temen que una possible retirada de fons dels Estats Units tingui un efecte dòmino en altres països rics.

Anar al contingut