Barcelona

"Estiu 1993", de Carla Simón, gran triomfadora dels Premis Gaudí

"Estiu 1993", millor pel·lícula i direcció en uns Gaudí que premien David Verdaguer i Núria Prims, i deixen vuit estatuetes per a "Incerta Glòria"

RedaccióActualitzat

Els Premis Gaudí s'han celebrat envoltats d'un ambient sobrenatural i màgic. La gala ha passat al mig d'un bosc misteriós on, entre actuacions musicals, s'anava descobrint qui eren els premiats d'aquesta desena edició. Per tercer any consecutiu, l'escenari de l'entrega dels premis ha estat L'Auditori del Fòrum de Barcelona i no hi faltaran la crítica, l'autocrítica ni el sentit de l'humor. L'actor David Verdaguer, que estava nominat en dues categories (millor actor protagonista per "Tierra firme" i millor actor secundari per "Estiu 1993"), ha presentat l'espectacle. L'actor s'ha emportat aquest premi per "Tierra firme".

Aquesta edició ha reflectit la complexa situació cultural i política que viu el país, ja que al pati de butaques, no s'hi han assegut ni el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ni el conseller de cultura, Lluís Puig. Alguns dels premiats han tingut paraules de record pels dos absents i per les altres persones que són a l'exili o a la presó. Durant la gala també s'ha donat suport a la campanya "Jo també", contra l'assetjament sexual i a favor de la igualtat.

Passola: Més recursos per al cinema català i per a TV3

Isona Passola, presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, ha començat el seu discurs parlant d'Antoni Gaudí, que va ser detingut per la policia i insultat pels agents perquè parlava català. Després ha fet referència a Puigdemont i a les altres persones que són a la presó i a l'exili, i ha declarat que espera que els deixin tornar a casa aviat. Passola ha acabat el seu parlament demanant més recursos per salvar el cinema català i perquè TV3 pugui seguir sent motor de l'audiovisual.

Gaudí d'Honor per a Mercè Sampietro

L'actriu Mercè Sampietro ha rebut el Premi Gaudí d'Honor Miquel Porter 2018. Sampietro va començar en el món del cinema l'any 1977 i ha fet 47 pel·lícules, a més de nombroses obres de teatre i interpretacions per a la televisió.

L'actriu ha parlat dels temps durs que viu el cinema i ha dit que la cultura resulta incòmoda per a molts polítics perquè no la poden domesticar. Sampietro ha criticat la política actual, que s'ha convertit en un espectacle i ha afegit que això és cosa dels actors i no pas dels polítics. L'actriu ha fet referència a l'assetjament que pateixen les dones i també als assassinats a causa del masclisme, que no paren de créixer, ha dit.

Premis Gaudí 2018

Carla Simón guanya el premi al millor guió per "Estiu 1993"

Llorenç Miquel guanya el premi a la millor direcció artística per "La llibreria"

Alfonso Vilallonga guanya el premi a la millor música original per "La llibreria"

Bruna Cusí guanya el premi a la millor actriu secundària per "Estiu 1993"

"La llum d'Elna", de Sílvia Quer i Margarita Melgar, guanya el premi a la millor pel·lícula per a televisió

Fernando Novillo, Xavier Mas i Ricard Galceran guanyen el premi al millor so per "Incerta glòria"

Mercè Paloma guanya el premi al millor vestuari per "Incerta glòria"

Alma Casal guanya el premi al millor maquillatge i perruqueria per "Incerta glòria"

Manuel López Egea i Bernat Aragonès guanyen el premi als millors efectes visuals per "Incerta glòria"

Ana Pfaff i Dídac Palou guanyen el premi al millor muntatge per "Estiu 1993"

Josep Maria Civit guanya el premi a la millor fotografia per "Incerta glòria"

Oriol Pla guanya el premi al millor actor secundari per "Incerta glòria"

Premi del públic per "La llamada"

"Tadeu Jones 2: El secret del rei Mides" guanya el premi a la millor pel·lícula d'animació

Aleix Castellón guanya el premi a la millor direcció de producció per "Incerta glòria"

"Dunkerque", de Christopher Nolan, guanya el premi a la millor pel·lícula europea

"Los desheredados", de Laura Ferrés, guanya el premi al millor curtmetratge

"La Chana", de Lucija Stojevic, guanya el premi a la millor pel·lícula documental

"Tierra firme", de Carlos Marques-Marcet, guanya el premi a la millor pel·lícula en llengua no catalana

David Verdaguer guanya el premi al millor protagonista masculí per "Tierra firme"

Núria Prims guanya el premi a la millor protagonista femenina per "Incerta glòria"

Carla Simón guanya el premi a la millor direcció per "Estiu 1993"

"Estiu 1993", de Carla Simón, guanya el premi a la millor pel·lícula

Les pel·lícules més nominades

"Incerta glòria" i "Estiu 1993" aspiraven a assolir el màxim protagonisme d'una gala que ha reunit unes dues mil persones. I així ha estat.

"Incerta glòria" és la nova pel·lícula dels multipremiats hereus de "Pa negre", que fa sis anys es van endur 13 dels 15 Gaudís possibles. L'adaptació d'Agustí Villaronga de la novel·la de Joan Sales tenia 16 nominacions i finalment se n'ha emportat 8: a la millor protagonista femenina, a la millor direcció de producció, al millor actor secundari, a la millor fotografia, als millors efectes visuals, al millor maquillatge i perruqueria, al millor vestuari i al millor so.

 

"Estiu 1993", de Carla Simón, amb l'actuació protagonista de la petita Laia Artigas, una de les sensacions del film i de la cerimònia, estava nominada en 14 categories. Finalment n'ha aconseguit 5: a la millor pel·lícula, a la millor direcció, al millor guió, a la millor actriu secundària i al millor muntatge.

 

"La llibreria", d'Isabel Coixet, sortia amb 12 nominacions, sobretot per la direcció i per l'actuació de l'actor anglès Bill Nighty. Finalment, se n'ha emportat dues: a la millor música original i a la millor direcció artística.

 

ARXIVAT A:
Premis GaudíCarla SimónCinema
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut