Escenes de Nova York, Washington i Toronto amb el cel taronja
Les cendres han cobert de taronja ciutats com Nova York, Washington o Toronto(Reuters)

Incendis al Canadà: 100 milions de nord-americans en alerta per la qualitat de l'aire

Les autoritats de ciutats com Nova York, Washington o Filadèlfia han demanat als ciutadans que tanquin portes i finestres i no surtin de casa si no és necessari, per la mala qualitat de l'aire

RedaccióActualitzat

El fum dels centenars d'incendis forestals al Quebec i a l'est del Canadà, que cremen des de dimarts amb un nombre i intensitat sense precedents, ha traspassat les fronteres canadenques. La boira ataronjada i la pluja de cendra han cobert el cel de diversos estats del nord-est dels Estats Units i ja afecta 100 milions de nord-americans.

Entre aquests, els novaiorquesos. Davant la deficient qualitat de l'aire, l'alcalde de la ciutat, Eric Adams, ha fet una crida a la ciutadania per evitar problemes de salut. "Recomanem que els novaiorquesos vulnerables es quedin en llocs tancats i que tots els ciutadans limitin l'activitat a l'aire lliure en la mesura que sigui possible", ha afirmat.

"Avui no és el dia per entrenar per a una marató o per fer una activitat a l'aire lliure amb els fills. Tanqueu finestres i portes i utilitzeu purificadors d'aire si en teniu", ha afegit.

L'skyline de Nova York s'ha tenyit de taronja (Reuters/Mike Segar)

El comissionat de Sanitat de Nova York, Ashwin Vasan, encara ha anat més enllà, i ha demanat als novaiorquesos que facin servir mascareta i que surtin al carrer només si és "absolutament necessari". També ha avisat que es preveu que les partícules fines suspeses a l'aire es mantinguin durant "uns quants dies".

A Nova Jersey, alguns districtes han decidit tancar les escoles abans del previst i enviar els alumnes a casa. I en tots els centres s'han suspès les activitats a l'exterior. 

El fum dels incendis canadencs també ha arribat fins a Filadèlfia, a Pennsilvània​, o a Washington, la capital dels EUA, on també s'ha declarat la màxima alerta per la qualitat de l'aire per primera vegada en més de 10 anys.

Icones de la ciutat com els monuments a Washington i Lincoln han quedat engolits per un núvol de fum.

L'skyline de Washington coberta sota un cel de cendra
Washington també està coberta sota un cel de cendra (Reuters/Leah Millis)

La cendra també està provocant problemes en el trànsit aeri i aquest dimecres al vespre s'acumulaven retards i cancel·lacions en aeroports com els de Laguardia i Newark, a l'àrea metropolitana de Nova York; el de Filadèlfia o el d'Orlando, a Florida.

Altres estats afectats són el sud de Maryland, Carolina del Nord i Virgínia.

Les autoritats demanen als ciutadans que evitin ser a l'aire lliure (Reuters/Shannon Stapleton)


Més de 400 incendis actius

Els darrers anys els incendis han proliferat a la costa oest del Canadà, però aquesta primavera s'han originat 414 focs a la costa atlàntica, més del doble de la mitjana dels últims 10 anys. I 239 estan fora de control.

S'han cremat uns 3,8 milions d'hectàrees, unes 15 vegades la mitjana de l'última dècada. Ja hi ha més d'11.000 persones evacuades.

"En els pròxims anys haurem de reflexionar seriosament sobre com preparar-nos per fer front a aquesta nova realitat. Ens enfrontarem a més i més esdeveniments meteorològics extrems, que ens costaran molt més", ha afirmat el primer ministre Justin Trudeau, davant la que es preveu que serà una de les pitjors temporades d'incendis de la història del país.

 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaEstats UnitsCrisi climàticaIncendis
Anar al contingut