Jocs Mediterranis

Inaugurats els Jocs Mediterranis de Tarragona 2018

La reproducció d'un impluvium ha fet d'escenari i l'aigua ha estat l'element vertebrador de la part artística de la cerimònia

Actualitzat

El camp del Nàstic no s'ha omplert per veure la cerimònia d'inauguració dels XVIII Jocs Mediterranis. El president de la Generalitat, Quim Torra, el rei d'Espanya, Felip VI, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han aparegut a la llotja de l'estadi, a les 21.00, acompanyats pel president del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis, Amar Addadi, i del president del Comitè Organitzador dels Jocs Mediterranis de Tarragona, l'alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros. Les autoritats han escoltat el cant d'"Els segadors" i l'himne d'Espanya

Després, ha arrencat la cerimònia. Al mig de l'estadi hi havia un escenari que reproduïa les runes d'un impluvium, l'estructura domèstica de les cases romanes que recollia l'aigua de la pluja. L'inici ha tingut un marcat accent musical. Ha començat amb la interpretració del tema Tarracus per part de la cantant Lucrecia. Després, Mari Ángeles López ha interpretat la cançó Mediterráneo i, posteriorment,  un cor de nens i nenes han cantat l'himne dels Jocs, que du per títol Juguem per viure, escrit i composat pel col·lectiu PeTaCa (Petit Taller de Cançons). El tema parlava de valors com la llibertat, la igualtat, el joc net, la diversitat, la fraternitat i la felicitat.

Un cop escoltats aquests temes, han saltat a la gespa una representació dels voluntaris del Jocs Mediterranis del 2018. I a continuació, ha començat la desfilada de les 26 delegacions que hi participen. Grècia encapçalava el grup dels que seran els protagonistes de l'esdeveniment. L'equip espanyol, com a equip amfitrió, ha tancat la aquesta desfilada. La nedadora de Badalona Mireia Belmonte n'era la banderera. Itàlia, amb 417 atletes, Espanya, amb 398, Turquia, amb 345, i França amb 309 són els països que aporten més esportistes a Tarragona 2018

Un cop acabada la desfilada, ha estat el torn per al cantant Antonio Orozco. Nascut a Barcelona, però criat al barri de La Florida de L'Hospitalet de Llobregat, Orozco ha interpretat Mi héroe i Hoy es el día. Entre cançó i cançó, l'artista ha demant un desig: "Que s'acabi la xenofòbia".

La cerimònia ha tingut un moment per a la sorpresa quan uns paracaigudistes de la Patrulla Acrobàtica de Paracaigudistes de l'Exèrcit de l'Aire han saltat sobre el camp del Nàstic. Un d'ells duia la bandera dels Jocs Mediterranis, que ha estat entregada a 6 voluntaris portadors, que l'han desplegat i han fet un recorregut per la gespa. Aquests portadors eren els exesportistes Santiago Esteva, Albert Duch, Sílvia Fontana, Jesús Ángel García Bragado, Bito Fuster i Carme Rams.

En el torn de parlaments, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha recordat que l'essència de la Mediterrània "és l'esperança dels que esperen una oportunitat. Dels refugiats que continuen creuant aquest mar a la recerca d'un futur millor." Ballesteros ha dit que els Jocs Mediterranis "seran uns Jocs per la pau i el diàleg". 

Per la seva banda, el president del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis, Amar Addadi, ha fet al·lusió també als refugiats i ha expressat el seu desig que la Mediterrània no es converteixi en un "cementiri". Després, el Rei d'Espanya, Felip VI, ha donat per inaugurats els Jocs i ha començat la segona part de la festa: la cerimònia de l'aigua. Aquest element ha estat escollit com a metàfora de la vida.  Ha estat en el transcurs d'aquesta part de la inauguració quan s'han fet els juraments propis d'aquests esdeveniments. L'atleta Lídia Valentín ho ha fet per part dels atletes i Jordi Ribera, par part dels jutges.

Uns nens jugant a la baldufa, un parell de coreografies, l'arribada de la mascota dels Jocs, Tarracvs,  i un espectacle pirotènic han posat punt i final a la cerimònia inaugural dels Jocs de Tarragona 2018. La soprano Begoña Alberdi ha liderat el tram final de la festa. Focus Events, del Grup Focus, ha estat la productora encarregada de realitzar l'espectacle que ha apujat el teló d'una competició esportiva que es desenvoluparà, en setze seus, fins a l'1 de juliol.    

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut