Barcelona

Inaugurada al Born la polèmica exposició amb l'estàtua de Franco decapitat al carrer

L'estàtua de Franco passa la primera nit amb una estelada penjada i pintades al cavall, mentre a la inauguració Gerardo Pisarello ha rebut escridassades

RedaccióActualitzat

La primera nit de l'estàtua decapitada de Franco davant del Born de Barcelona ha estat relativament tranquil·la. L'estàtua i la seva companya, la Victòria, ha passat la primera nit amb una estelada penjada i pintades al cavall, pintades que s'han fet de nit i que una patrulla de la Guàrdia Urbana s'ha aturat per documentar.


La polèmica exposició que ha portat davant del centre cultural l'estàtua eqüestre de Franco decapitat i la figura de la Victòria ha quedat inaugurada el vespre de dilluns al Born Centre Cultural. La mostra "Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà", que obrirà al públic aquest dimarts, s'ha estrenat amb normalitat tot i alguna protesta a l'exterior. 

 

A l'esplanada del Born hi ha l'estàtua de la Victòria, elaborada por Frederic Marès en homenatge a la victòria franquista en la Guerra Civil, i l'estàtua eqüestre decapitada de Francisco Franco.

Coincidint amb l'acte d'inauguració, al qual ha assistit el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, s'han sentit crits contra la mostra. I un petit grup ha intentat irrompre a l'acte amb xiulets i crits de "fora feixistes dels nostres barris". 

 

Tot i que la protesta ha estat minoritària, una ambulància ha hagut d'atendre un dels manifestants, que ja tenia una malaltia prèvia i s'ha desmaiat. 

En el discurs d'obertura, Pisarello ha defensat la necessitat que hi hagi exposicions com aquesta: 

"És incòmode veure aquestes figures, però és més incòmode encara viure en un Estat que tolera la impunitat, i per això aquestes mostres són necessàries"

Les peces exposades celebren el triomf franquista en la Guerra Civil. Eren en un magatzem municipal i, ara, l'Ajuntament les torna a exhibir amb una gran polèmica: els grups municipals de CiU i Esquerra al consistori barceloní la veuen ofensiva per a les víctimes del franquisme, mentre que el PP i Ciutadans creuen que persegueix reobrir ferides del passat.

També ha estat molt criticat el fet que les estàtues siguin al carrer, davant del Born Centre Cultural, un dels espais de memòria de la guerra de Successió.

Justament quan ha arribat al Born, han llançat ous a l'estàtua del Franco decapitat, i els equips de neteja ho han netejat ràpidament.

La col·locació de les estàtues es va votar en el seu moment a l'Ajuntament de Barcelona i es va aprovar gràcies als vots favorables de Barcelona en Comú, PSC, els contraris de CiU i ERC i l'abstenció de PP, C's i la CUP.

La mostra es podrà visitar fins al 8 de gener.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut