Cas Nóos: Iñaki Urdangarin, marit de la infanta Cristina i expresident de l'Institut Nóos (Reuters)
Cas Nóos: Iñaki Urdangarin, marit de la infanta Cristina i expresident de l'Institut Nóos (Reuters)
Palma

Iñaki Urdangarin, condemnat a sis anys i tres mesos de presó

Actualitzat

L'expresident de l'Institut Nóos Iñaki Urdangarin ha estat condemnat a sis anys i tres mesos de presó. El marit de la infanta Cristina també l'han condemnat a una multa de 512.553 euros i set anys i un mes d'inhabilitació. També se'l condemna per responsabilitat civil.

Se l'ha considerat culpable dels delictes segúents: delicte continuat de prevaricació, falsedat en document públic, malversació de fons públics, frau a l'administració pública, tràfic d'influències, i dos delictes contra la Hisenda Pública.

El jutge José Castro va concloure, en el seu escrit d'obertura del judici oral, que el marit de la infanta va utilitzar l'Institut Nóos i entitats satèl·lits per saquejar fons públics als governs de les Balears, el País Valencià i en menor mesura a Madrid. La fiança imposada al cunyat del rei va ser de 14.957.262 euros.

Urdangarin s'enfrontava a una petició de presó d'entre 19 i 26,5 anys. La fiscalia va sol·licitar 19 anys i mig de presó i 3,5 milions d'euros de multa. En concret, el fiscal demanava per a Urdangarin 6 anys de presó per suposada malversació en concurs medial amb delictes continuats de prevaricació i falsedat en documents públic i mercantil, 2 per frau a l'administració, 3,5 per estafa en concurs amb falsedat continuada, 6 per dos delictes contra Hisenda i 2 per blanqueig de capitals. A més, demanava que se li imposés una multa de 3,49 milions d'euros en total pels diversos delictes.

Manos Limpias demanava, en canvi, 26,5 anys de presó i 4.961.860,50 euros de multa per diversos delictes. Pel delicte continuat de malversació amb un delicte de tràfic d'influències, amb delictes continuats de prevaricació i falsedat en documents públic i mercantil, 8 anys de presó. Per frau a l'administració, 3 anys; per estafa en concurs amb falsedat continuada de document mercantil, 3,5 anys de presó; per dos delictes contra la Hisenda Pública, 8 anys de presó, i per blanqueig de capitals, demana 4 anys més.

Anar al contingut