Prototip del respirador imprès en 3D (EFE/Carlos González de Dios)

Impressores 3D de tot Espanya fabriquen respiradors i material sanitari pel coronavirus

A Catalunya el grup de treball, de professionals i empreses, 3D Printing COVID-19 Task Force, s'afegeix a la iniciativa Coronavirus Makers a tot Espanya

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Experts d'impressió 3D, enginyers, dissenyadors, programadors, operadors, inventors i consultors imprimeixen respiradors artificials en 3D per augmentar la capacitat de les UCIs d'atendre pacients greus de Covid-19.
A Catalunya, la iniciativa, amb el nom de "3D Printing COVID-19 Task Force",  forma part de la idea que encapçalen un grup d'enginyers asturians, Coronavirus Makers, que es va fer viral a través de Telegram .

Aquests enginyers i professionals del 3D han creat un propototip de respirador autònom que es pot fabricar amb una impressora 3D. També s'estan fabricant amb impressió 3D altres materials sanitaris a molt baix cost. El respirador es pot fer entre 5 i 15 hores, per 100 €, amb el sistema electrònic inclòs, i una visera pot costar-ne 4.

Respiradors autònoms impresos en 3D

La iniciativa, que ja agrupa centenars d'enginyers, investigadors, dissenyadors, informàtics i altres professionals arreu d'Espanya, va començar amb la creació d'un respirador autònom, un element que hi ha a les UCIs i quiròfans, i que podria ser molt escàs en plena crisi pel coronavirus. Es calcula que el 3% dels infectats arribarà a estar greu i necessitarà un respirador que l'ajudi.

El grup, que apareix a Twitter com a Reesistencia Team, ja ha fet la prova de funcionament del respirador, i aviat un hospital d'Astúries provarà el prototip, mentre que n'hi ha dos més que esperen ser validats a Madrid.

 

 

A través de la web "Coronavirus Makers", el grup està treballant en altres iniciatives per donar sortida a projectes que puguin ajudar en aquesta crisi a través de la impressió 3D. A més, estan mantenint contactes tècnic i científics a nivell internacional per compartir idees, projectes i solucions.

A Catalunya, 3D Printing COVID-19 Task Force

A Catalunya, diverses empreses treballen en la fabricació amb impressores 3D de material sanitari per fer front al coronavirus. Sota la iniciativa "3D Printing COVID-19 Task Force", formen part del grup de treball Intech3D, HP 3D Printing, BCN3D, CIM-UPC, Novameat, Makeat, Natural Machines, Ames Sintering, Insidefood, Mornings4, Grupo Mastertec, Emes3D i IMES3D, que treballen en diferents línies de producció de diversos materials sanitaris. Es fabrica material homologat i avalat clínicament sota les directrius de Sanitat per aportar solucions ràpides, adaptables i escalables.

L'empresa BCN3D ha posat a disposició 63 impressores 3D per fabricar material mèdic com respiradors, mascaretes i maquinària per a hospitals. Segons el responsable de comunicació de l'empresa, David Martínez, els respiradors es poden fabricar entre 5 i 15 hores.

Aquestes impressores poden fabricar diferents peces alhora, i això permet produir més en menys temps. Martínez calcula que es poden imprimir entre 20 i 50 peces per impressora i sèrie.

Una visera i material sanitari imprès en 3D (EFE/Carlos González de Dios)

Una altra d'aquestes empreses és Intech3D de Lleida, que està fabricant mascaretes, viseres, respiradors i altres materials per impedir la propagació del coronavirus.
L'empresa lleidatana ha posat a treballar a ple rendiment 15 impressores 3D amb capacitat de fabricar amb qualsevol material.


Les 15 impressores de l'empresa són de diferents tecnologies amb capacitat de fabricar amb qualsevol material i els recursos necessaris per a la seva producció. A més, té la capacitat d'escanejar en 3D qualsevol component o peça que es vulgui multiplicar i poder-lo tenir a disposició dels centres sanitaris ràpidament. El cas dels adaptadors de portes per evitar el contacte amb les manetes, en només 24 hores s'han pogut crear, provar i validar, i la firma ja ha començat a fabricar-los.

Un grup d'enginyers

Inspirats en una iniciativa similar italiana, la idea va sorgir a Astúries en un grup de Telegram amb diversos enginyers, o "makers" de diverses empreses i centres d'investigació. La primera proposta va ser la de crear respiradors de baix cost fets amb impressió 3D per pal·liar les necessitats hospitalàries en els pacients més greus afectats per la Covid-19.

Cada iniciativa es descriu i es proposa en diferents grups de treball, que també es divideixen per territoris arreu de l'Estat. A través d'internet es comparteixen els prototips i els projectes de fabricació. De la mateixa manera diferents entitats, laboratoris, universitats i empreses que disposen d'impressores 3D les estan posant a disposició, així com material per fabricar els productes que s'estan fent.

Així s'estan creant, mitjançant la impressió 3D, viseres, ulleres, agafadors per no tocar els poms de les portes o les manetes de WC, entre altres. També es fan peces que formen part d'altres objectes per als quals la creació per impressió 3D no pot ser total.

Cada iniciativa ha de passar per un procés de disseny, certificació científica i tècnica, la prova de funcionament i l'homologació. Tot plegat s'està fent en terminis molt curts i a molt baix cost.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutRecerca científica
Anar al contingut