Entrada de la comissaria de la Policia Nacional a la Plaça d'Espanya de Barcelona
Entrada de la comissaria de la Policia Nacional a la Plaça d'Espanya de Barcelona

Impossible renovar el DNI: col·lapse a les oficines i la xarxa, que cita a dos mesos vista

Fonts sindicals asseguren que el problema deriva de les 2.500 places vacants d'administratius destinats a les tasques d'expedir documentació arreu de l'Estat

RedaccióActualitzat

Qui, a hores d'ara, hagi de renovar el DNI i no tingui hora demanada prèviament, té un problema seriós.

Les comissaries de la Policia Nacional que l'expedeixen estan desbordades. Si es vol concertar una cita a través d'internet, la disponibilitat és, com a mínim, a dos mesos vista, o sigui, a finals d'agost, i en alguns municipis és literalment impossible trobar hora.

Quan s'acosta l'estiu, i es concreten els viatges a l'estranger per vacances, sol augmentar el volum de gent que necessita tenir el passaport o el DNI en regla. 

Però aquest any s'ha arribat a una situació de col·lapse, segons fonts sindicals, a causa de les 2.500 vacants de personal no policial sense cobrir per fer tasques administratives.  

A tot plegat hi afegeixen "una falta de previsió en la gestió". El programa de TV3 "Els matins" ha plantejat la situació a Fernando García, secretari general de la secció de CCOO al Ministeri de l'Interior:

"Les vacants es concentren en el personal a qui s'encarreguen les tasques administratives i d'expedició de documentació, que representen un 50% de la plantilla de la Direcció General de Policia."


Cita prèvia imprescindible

Aquest matí a la comissaria de la plaça d'Espanya de Barcelona s'hi respirava molta confusió i hi havia casos de tota mena. La Maria León sí que ha pogut renovar-se el DNI i el passaport perquè "tenia la cita més o menys des de l'abril".

Altres persones s'hi han presentat en persona després d'intentar demanar hora i no aconseguir-ho. Com Diego Pérez: "Fa dues o tres setmanes que intento demanar cita per internet i no hi ha manera. Està col·lapsat."  

Explica que la pàgina es penja o el fa fora i no hi ha manera. Quan ha plantejat la situació a les dependències de la Policia, li han dit que insisteixi, que "ho continuï intentant, perquè no poden donar-me hora des d'aquí", diu.

Francesc Amor constata que no hi ha cap més remei que demanar "cita prèvia a tot arreu. Però cita prèvia per a quan? T'has d'esperar dos mesos per fer-te un DNI, que és una cosa molt senzilla. Abans era més fàcil".


Col·lapse arreu de l'Estat

A banda de la falta de personal, Fernando García revela quin és el problema informàtic que impedeix concertar cita més aviat:

"El sistema de gestió de cites prèvies dona hora, com a màxim, fins al cap de dos mesos. Si està ple a dos mesos vista, no en dona."  

Aquest dilluns a primera hora del matí, a la comissaria de Manresa, que concentra l'expedició de la majoria de documents de la Catalunya Central, era impossible demanar-hi hora. Fa uns dies va passar el mateix a Castelldefels.

A hores d'ara, qui ocupa les vacants per expedir documentació són "agents del Cos Nacional de Policia i agents en pràctiques", assenyala el mateix García.

I afegeix que la situació que es viu a Catalunya es repeteix gairebé en totes les 300 oficines de l'estat. Tampoc hi ha disponibilitat per renovar el DNI al País Valencià, Andalusia, Madrid i el País Basc.

 

ARXIVAT A:
Policia Nacional
Anar al contingut