Illa presenta el seu govern a l'ombra per fiscalitzar l'executiu de Pere Aragonès

El PSC recupera la idea de govern alternatiu que va impulsar Pasqual Maragall l'any 2000, quan va guanyar les eleccions en vots però no en escons i Jordi Pujol va ser investit president

RedaccióActualitzat

El govern a l'ombra està inspirat en la política britànica, en els "shadow cabinets", i d'aquí va sortir l'executiu alternatiu que va impulsar Pasqual Maragall l'any 2000. Alguns dels consellers a l'ombra de llavors -Joaquim Nadal, Antoni Siurana, Marina Geli o Montserrat Tura- van acabar sent consellers del primer tripartit.

Salvador Illa recupera així aquesta figura per impulsar, diuen des del PSC, una alternativa real a la coalició independentista i fiscalitzar la feina del govern.

El govern socialista a l'ombra el formaran diputats actuals amb Salvador Illa com a president, 15 consellers i dos comissionats i s'ha reunit aquest diumenge per primer cop en un acte solemne al palau Requesens de Barcelona, a 200 metres de la Generalitat.

Foto de família del govern alternatiu proposat per Illa (ACN)

Per exemple, Alícia Romero s'ocuparà de la cartera d'Economia, Assumpta Escarp -exregidora a l'Ajuntament de Barcelona- portarà Salut, Ramon Espadaler, l'exconseller d'Interior amb Artur Mas, ocuparà Interior i Convivència, i l'escriptora Gemma Lienas serà la consellera a l'ombra d'Igualtat.

La número dos a les llistes del 14F, Eva Granados, serà la comissionada per a la Catalunya 2050, per un desenvolupament sostenible, i Ferran Pedret, secretari de la mesa del Parlament, treballarà en l'impuls federal i la llei electoral.

El PSC ha fet un acte solemne al Palau Requesens, al centre de Barcelona (EFE)

Temes clau

Durant la presentació del seu govern alternatiu, Salvador Illa ha anunciat les dues principals urgències que vol abordar: l'ampliació de l'aeroport del Prat i la convocatòria d'una "taula de diàleg" entre les forces polítiques catalanes.

Les primeres propostes del govern socialista alternatiu, que es reunirà cada quinze dies, seran per reclamar un pacte per la pandèmia, un sobre el repartiment dels fons europeus i un acord pel pluralisme.

Durant la presentació del seu govern alternatiu, Salvador Illa també ha demanat a Pere Aragonès que consensuï les demandes que porti a Madrid, dies abans que hi hagi una reunió entre tots dos mandataris.

ARXIVAT A:
PSCSalvador Illa
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut