Una química d'AstraZeneca treballa al laboratori de la farmacèutica a Sydney (EFE/Dan Himbrechts)
Una química d'AstraZeneca treballa al laboratori de la farmacèutica a Sydney (EFE/Dan Himbrechts)

Illa creu que les primeres dosis de la vacuna contra la Covid arribaran a finals d'any

El ministre de Sanitat assenyala que no es vacunarà la ciutadania fins que el fàrmac hagi superat un examen independent

Actualitzat

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha posat data a l'arribada de la vacuna de la farmacèutica britànica AstraZeneca contra el coronavirus. El ministre ha augurat que, "si tot va bé", les primeres dosis del fàrmac que estan desenvolupant investigadors de la Universitat d'Oxford arribaran a Espanya a finals d'aquest 2020.

En una entrevista a La Sexta, Illa ha demanat "fer les coses bé" i esperar que les fases finals de verificació de la vacuna tinguin "un resultat satisfactori". La vacuna, que és de doble dosi, es troba actualment entre les fases 2 i 3 de desenvolupament.

El ministre, però, ha insistit que no es vacunarà la ciutadania fins que el fàrmac hagi superat un examen independent:

"Ni Espanya ni cap país europeu posarà en marxa cap pla de vacunació que no compti amb les garanties suficients de les agències del medicament que han de fer una avaluació independent"

Aquest dimarts, Espanya es va sumar a la compra centralitzada europea de la vacuna d'AstraZeneca. El mes de juny, França, Alemanya, Itàlia i els Països Baixos van arribar a un acord amb AstraZeneca per al subministrament de 400 milions de dosis de la vacuna, que serien per als 27 estats membres de la UE.

 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa (EFE / Chema Moya)

 

A més, Espanya també està negociant amb altres farmacèutiques, segons ha avançat Illa:

"Hi ha acords molt avançats amb quatre companyies més i s'està negociant amb dues o tres més. I crec que, al llarg dels propers dies, podrem anar donant a conèixer diferents acords que s'hagin tancat a nivell europeu."

L'Agència Europea del Medicament serà l'encarregada de validar aquestes vacunes, ja sigui en règim d'autorització definitiva o condicional.

 

 

Uns primers resultats "molt prometedors"

La vacuna que estan desenvolupant AstraZeneka i la Universitat d'Oxford porta el nom de ChAdOx1 nCoV-19. Desenvolupant-se a una velocitat molt superior a l'habitual, s'està elaborant amb la versió afeblida d'un virus que causa el refredat comú en ximpanzés i s'ha modificat perquè no el pugui causar en humans.

Els primers tests de la vacuna, fets a més d'un miler de voluntaris, van confirmar que les persones a qui es va injectar la vacuna van produir anticossos i cèl·lules T. Tot plegat va portar als investigadors d'Oxford a anunciar que el tractament és "segur" i que està donant resultats "molt prometedors".

 

A banda de la vacuna d'AstraZeneka, en les darreres setmanes, a més, tant Rússia com la Xina han anunciat avenços en el desenvolupament de dues vacunes. El Kremlin ha anunciat que ja està fabricant un fàrmac contra el coronavirus, tot i que ho fa vulnerant els protocols internacionals sobre medicaments.

Per la seva banda, Pequín ha registrat la patent d'una de les possibles vacunes que ha elaborat contra la Covid-19, tot i que encara es troba a la tercera fase de proves. En total, al món, hi ha en desenvolupament al voltant de 200 candidates a vacunes contra la Covid.

 

 

Més de 7.000 contagis nous

En plena segona onada de la pandèmia, Espanya ha sumat aquest dimecres més de 7.000 casos de Covid-19, dels quals 3.600 es van detectar aquest dimarts.

Un 40% dels nous contagis van registrar-se a la Comunitat de Madrid, el territori que concentra un terç de les hospitalitzacions i pràcticament la meitat de les defuncions dels darrers set dies.

Des de l'inici de la pandèmia, a Espanya hi ha hagut un total de 419.849 casos de coronavirus.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut