Façana d'un dels establiments d'Ikea
Façana d'un dels establiments d'Ikea (Federico Gambarini/Europa Press)

Ikea amenaça el creador d'un videojoc de terror ambientat en una botiga de mobles

Els advocats de la multinacional sueca han exigit al petit desenvolupador del videojoc, que encara està en fase de proves, que hi introdueixi canvis si no vol que el denunciïn

Carles Claret VilasecaActualitzat

L'auge dels videojocs i els escape rooms en els temps que vivim esmola la imaginació dels creadors d'animació. Encara més amb la festa de Halloween, cada cop més estesa coincidint amb la diada de Tots Sants.

L'estudi independent Ziggy, amb seu a Londres, està desenvolupant i recaptant fons a través de la plataforma de projectes creatius Kickstarter.

"The Store is Closed", en català "La botiga està tancada", és un videojoc interactiu de terror ambientat en una gran botiga de mobles... quan es fa fosc.

Aquest punt de partida encapçalat pel jove creador que dirigeix la petita empresa no seria conflictiu si no fos que l'establiment on passa l'acció té una fesomia, uns articles a la venda, una distribució interna i, especialment, una cartelleria amb un logotip i gamma cromàtica massa semblant a la d'Ikea.

Imatge del videojoc a la plataforma de projectes Kickstarter
Imatge del videojoc a la plataforma de projectes Kickstarter (Kickstarter)

Tot i que el producte encara està en fase beta --futurament té la intenció d'estar disponible per a consoles i ordinadors--, l'escenari plantejat no ha convençut gens el gegant nòrdic que, a principis de setmana, va activar una ofensiva legal a través del bufet d'advocats de Nova York Fross Zelnick, especialitzat en registres i marques.

 

Semblances considerables

El portal especialitzat en videojocs Kotaku, fundat el 2004 i de referència entre la indústria, ha tingut accés a la carta amb ordre de cessament i desistiment enviada pels representats legals d'Ikea a Jacob Shaw, màxim responsable de Ziggy.

A l'escrit, li exigeixen fer canvis al seu joc de supervivència que transcorre en una botiga de mobles semblant a Ikea. De fet, les semblances s'observen en el vídeo de promoció que l'empresa creadora ha difós a través de les xarxes socials:

Els advocats addueixen que, a "The Store is Closed", es comet una infracció de marca, ja que diversos mitjans de comunicació, coincidint amb l'inici de donacions per seguir desenvolupant el projecte que ha recaptat 29.000 dòlars en una setmana, s'han fet comparacions entre la marca oficial i el videojoc.

L'empresa sueca va donar al desenvolupador només deu dies per "canviar el joc i eliminar qualsevol referència que es pugui associar amb les conegudes botigues d'Ikea".

Ziggy, per la seva part, presenta "The Store Is Closed" com un joc de supervivència ubicat "en una botiga de mobles infinita," on "quan les llums s'apaguen, el personal ataca. Hauràs de fabricar armes i construir fortificacions per sobreviure a la nit".

"Explora els laboratoris subterranis i construeix torres cap al cel per trobar una sortida". En resum, l'objectiu és no quedar tancat a l'edifici i aconseguir sortir a l'exterior.

Si les sensacions que es viuen jugant-hi tenen alguna relació amb la sensació dels clients que visiten algun dels establiments d'Ikea ja és pura coincidència. El que queda clar, però, és que el videojoc, explícitament, no fa cap referència a la firma.

 

Comparacions odioses

Malgrat tot, Ziggy, en una piulada a Twitter, va voler demostrar que, moltes vegades, les comparacions són odioses i Ikea no només ha servit d'inspiració a la indústria del videojoc:

L'aparença de l'aventura gràfica ha estat examinada minuciosament per part dels juristes que representen la multinacional de mobles i articles per a la llar i, en la missiva adreçada al desenvolupador del joc, detallen aquells exemples que van més enllà de la inspiració.

Concretament, que utilitza un logotip blau i groc amb un nom escandinau a la façana de la botiga que, a més, té forma de caixa blava. A més, els personatges porten camises grogues amb ratlles verticals grogues idèntiques a les dels treballadors d'Ikea. I, finalment, a l'establiment se segueix un camí gris marcat a terra i els mobles que hi apareixen s'assemblen als d'Ikea.

El jove desenvolupador Jacob Shaw es defensa del suposat "plagi" estètic dient que les referències són coincidències, bromes o decisions de disseny que empren altres marques i establiments i ho exemplifica dient que no només Ikea utilitza fletxes i cartells per indicar als clients cap on han d'anar.   

Els treballadors que 'ataquen' al videojoc ''The Store is Closed' s'assemblen als d'Ikea
Els treballadors que "ataquen" al videojoc "The Store is Closed" s'assemblen als d'Ikea

Amb tot, els representants legals d'Ikea fonamenten les queixes en les associacions que han fet tant els mitjans de comunicació com els usuaris del joc amb la firma de mobiliari.

El debat legal se sustenta sobre la violació de la llei de marques dels Estats Units en què sovint costa de dirimir quins aspectes creatius representen una inspiració i quins són una còpia interessada.
 

David contra Goliat

Com que el videojoc encara es pot actualitzar i introduir-hi modificacions, els lletrats de Fross Zelnick insten a Ziggy a, fàcilment, "crear un videojoc ambientat en una botiga de mobles que no sembli, o suggereixi, una botiga d'Ikea".

Els conviden a fer-ho de cara al 2024, moment en el qual el videojoc està previst que es llanci definitivament al mercat, però li donen deu dies per eliminar les referències a Ikea de la versió beta que circula.

Davant d'una multinacional estesa per tot el món, ara, Jacob Shaw, un jove creador britànic que intentava recaptar 10.000 lliures per desenvolupar un videojoc, potser haurà de fer marxa enrere. Després de la polèmica, però, el projecte està a punt d'arribar a les 80.000 lliures, fet que potser li permet redreçar-lo.

Per això, mentre busca assessorament legal, també intenta fer modificacions d'urgència per tirar endavant.

 

ARXIVAT A:
TecnologiaVideojocsEmpresa
Anar al contingut