Iglesias, sobre el presumpte espionatge a Podem: "És el més greu a Espanya des dels GAL"

Noves informacions impliquen un exalt càrrec de Fernández Díaz el 2016 en la trama i reforcen la tesi que no era espionatge, sinó elaboració d'informació falsa

Josep Maria CampsActualitzat

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha afirmat aquest divendres que el presumpte espionatge al seu partit "és el pitjor que ha passat a Espanya des dels GAL".

Ho ha dit en una entrevista a Antena 3, en què ha retret al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que els policies implicats segueixin "cobrant un sou" com a funcionaris:

"Hem d'aguantar que el ministre de l'Interior digui que no hi ha clavegueres i és greu perquè té a veure amb la qualitat democràtica del nostre país."

No espionatge, sinó "fabricació d'informacions falses"

El líder de Podem i aspirant a president del govern espanyol ha assegurat que el que van fer els policies no va ser espionatge, sinó que "van fabricar informacions falses" que esbombava el digital OKDiario, d'Eduardo Inda:

"Ara s'estan sabent moltes veritats: s'està sabent que fa tres anys va haver-hi una operació criminal en la qual hi havia vinculacions polítiques amb el govern del PP per policies corruptes i una trama mediàtica amb OKDiario fabricant informacions falses per evitar que nosaltres fóssim al govern."

Iglesias ha afirmat que "la pota mediàtica de la trama criminal" és la més greu, perquè, ha dit, aquestes informacions es publicaven després "a tots els telediaris i a totes les portades", de manera que "un 50% de la gent va creure's que Podem es finançava il·legalment".


"Oportunitat de rectificar"

Amb la mirada posada en les eleccions del 28A, el líder de Podem ha aprofitat per demanar un compensació als mitjans que se'n van fer ressò:

"Crec que és molt important que tothom voti sabent la veritat i crec que alguns tindrien l'oportunitat de rectificar i dedicar el mateix temps que van dedicar a explicar mentides sobre Podem a dir que això era fals, que això responia a una operació criminal per tractar de manipular la voluntat de la gent i que hi pogués haver un govern de canvi a Espanya."

Iglesias ha afegit que la prova que tot era fals és que aquelles informacions no s'han convertit en investigacions judicials, i que en canvi ara l'Audiència Nacional està investigant la trama que les va generar.

 

Noves gravacions a Moncloa.com

L'última gravació relacionada amb la trama que ha divulgat el digital Moncloa.com assegura que a un dels policies implicats, l'inspector José Ángel Fuentes Gago, no li importava gens l'autenticitat dels documents que feien servir.

Segons aquesta informació, Fuentes Gago va anar l'abril del 2016 amb altres policies a Nova York a demanar a l'exministre veneçolà Rafael Isea una declaració pública que incriminés Pablo Iglesias.

Poques setmanes abans de les eleccions generals del juny que van permetre Rajoy continuar governant, la intenció hauria estat divulgar informacions que asseguressin que la fundació CEPS, l'origen de Podem, s'havia finançat il·legalment.  


"És igual si el document és bo o dolent"

Davant d'un document presumptament signat per Hugo Chávez i el mateix Isea el 2008, aquest hauria sospitat que era una falsificació, i Fuentes Gago li hauria dit que això "li era igual":

"La qüestió aquí és la següent, que a nosaltres tot això ens és igual, si el document és bo o és dolent. La gent, els meus companys que són aquí, treballen sobre altres realitats, i les realitats són si aquestes persones (...) van cobrar aquests diners, i si no els van declarar ja han comès uns delictes."

Al cap d'una hora i mitja de negociacions, Isea va acabar fent la declaració reclamada, que va tenir repercussió als mitjans espanyols. L'exministre s'hauria queixat després que les promeses fetes pels policies espanyols –que Espanya trauria la seva família de Veneçuela- no es van complir.


Un sotsdirector general de Fernández Díaz, implicat

Precisament algunes informacions han relacionat aquesta trama directament amb un alt càrrec del ministeri de l'Interior durant l'època en què Jorge Fernández Díaz l'encapçalava. Concretament, el llavors sotsdirector general de Relacions Internacionals, Juan Rueda, hauria contactat amb Isea després de la visita dels policies.

Rueda, que actualment és inspector de policia en excedència, li hauria demanat informació sobre la seva família, i li hauria promès que la trauria del país, però no en va saber mai més res. El digital eldiario.es afirma que s'ha posat en contacte amb Rueda, però que no ha volgut fer declaracions.

 

 

ARXIVAT A:
Pablo IglesiasUnides PodemFernando Grande-MarlaskaMariano Rajoy
Anar al contingut