Pablo Iglesias diu que "la ciutadania mereix claredat i certeses en relació amb el projecte de govern per al país" (Reuters)
Pablo Iglesias diu que "la ciutadania mereix claredat i certeses en relació amb el projecte de govern per al país" (Reuters)

Iglesias no posarà Catalunya com a "línia vermella" perquè Sánchez sigui investit

El líder d'Unides Podem obre la porta a revisar la seva posició sobre la investidura de Sánchez si el Congrés rebutja el govern de coalició

Actualitzat

Pablo Iglesias obre la porta a revisar la seva posició sobre la investidura de Sánchez si el Congrés rebutja el govern de coalició. El líder d'Unides Podem ho diu en un article que publica a La Vanguardia, amb el títol "Volem que sigui al juliol".

"Si es verifica la hipòtesi del PSOE i la investidura no tira endavant després de presentar un acord de coalició, nosaltres ens comprometem a revisar la nostra posició."

Iglesias argumenta que si es demostra la hipòtesi socialista que un acord de govern amb ells fa impossible la investidura podrien renunciar-hi. Això sí, demana que almenys es provi en el primer intent, previst d'aquí tres setmanes, el 23 de juliol, però no dubta que tirarà endavant:

"Estem convençuts que aquesta fórmula servirà per tirar endavant la investidura i fer un govern plural i estable sense haver d'esperar al setembre."

 

En el mateix article, parla també de l'altre argument que s'ha apuntat per rebutjar la coalició entre els socialistes i Unides Podem: la crisi a Catalunya. Iglesias diu que, en aquest cas, farien un pas al costat perquè entenen que hauria de ser el PSOE qui liderés el diàleg. Diu que el seu pes electoral no permet que les seves propostes siguin línies vermelles.

"Respecte al conflicte de Catalunya, volem deixar clar que la nostra voluntat és trobar-nos amb el PSOE en una aposta pel diàleg per afrontar les dificultats inherents al caràcter plurinacional de l'Estat, assumint que el lideratge li correspondrà al partit que va guanyar clarament les eleccions. Pensem que un full de ruta deixi enrere l'excepcionalitat i la fractura passa per recompondre el diàleg institucional i entre partits i societat civil, construint entre tots vies democràtiques.

Volem deixar clar també que assumim que el nostre pes electoral no permet que les nostres propostes com a espai polític siguin línies vermelles."

 


Iglesias defensa la coalició de govern per fer un executiu que garanteixi polítiques socials després que la dreta es negui a donar suport a la investidura de Sánchez.

"No som ingenus i entenem que un govern de 'centre' o de 'geometria variable', que pogués tenir el suport de les dretes en els temes econòmics i de l'esquerra per a algunes qüestions socials, hagi estat l'opció que ha buscat fins ara el PSOE. Respectem que la primera opció de Pedro Sánchez hagi estat aquesta, però una vegada que la dreta ha deixat clara la seva posició pensem que l'interès d'Espanya està en un acord integral de govern que garanteixi polítiques socials i almenys 165 diputats (que són més dels que tenen les tres dretes) sota la fórmula habitual en la gran majoria dels països de la Unió: la coalició del govern."

En qualsevol cas, el líder d'Unides Podem rebutja noves eleccions:

"L'amenaça de repetició que per desgràcia hem anat sentint a alguns exponents del PSOE, a més de suposar una falta de respecte als ciutadans, donaria l'oportunitat a les dretes de recuperar el poder."


El PSOE qualifica la proposta de "tàctica"

La resposta dels socialistes a la proposta d'Iglesias ha estat immediat: la rebutgen i la qualifiquen de tàctica. Ho ha explicat Carmen Calvo, vicepresidenta en funcions del govern espanyol:

"Qualsevol assumpte relatiu a poder tenir govern al mes de juliol i com més aviat millor no passa per tàctiques. Passa per la sinceritat, per la serietat d'anteposar objectius polítics."

 

Carmen Calvo, del PSOE, ha rebutjat la proposta d'Iglesias


Per la seva banda, José Luis Ábalos, ministre de Foment en funcions, ha assegurat que a la societat li urgeix tenir un govern encara que, "potser", les forces polítiques es poden permetre entretenir. Per això, "volem una sola investidura", ha afirmat Ábalos.

ARXIVAT A:
Eleccions 28A
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut