Iglesias i Colau fan campanya junts a l'Hospitalet mentre el discurs se centra entorn al vot de Ciutadans

Actualitzat

Segon dia de campanya per a les eleccions generals del 20-D en què populars i socialistes intenten convèncer al seu electorat dels riscos de votar Ciutadans. Mentrestant, Democràcia i Llibertat denuncia que els dos partits estatals s'estimen abans optar per la força que pel diàleg. Els republicans critiquen alguns independentistes per la seva manca de responsabilitat i Podem fa el seu primer acte de campanya amb l'alcaldessa Ada Colau.

Chacón apel·la als votants moderats de Junt pel Sí

Crida de Carme Chacón als votants moderats de Junts pel Sí, que esperaven diàleg i negociació i que ara es veuen, diu, en mans de la CUP, sense govern, i que es dirigeixen cap a una ruptura unilateral i fora de la llei. Ho ha dit a Girona acompanyada de l'eurodiputat Javi López i del candidat Marc Lamuà. Aquí, també ha reivindicat l'Estatut, que van aprovar els socialistes i que la dreta ha laminat.

"Us vau carregar la solució, però i el pla B? Quin era el pla B, el xoc de trens? Doncs només per aquesta responsabilitat enorme també Catalunya ha de sortir a posar-los de nou a l'oposició. Perquè això té un culpable i té un responsable. Aquí ens han portat Artur Mas i Mariano Rajoy. I per tant els dos, quan abans millor, a l'oposició"

I culpa Rajoy de les quatre crisis que té Espanya: econòmica, social, de legitimitat política i territorial. Demana no dispersar el vot per aconseguir que Sánchez arribi La Moncloa.

En el mateix sentit, de crida al vot útil, s'ha pronunciat Miquel Iceta, avui de campanya per Madrid. 

"S'ha de netejar la política allà on està bruta. Per això què ens cal? Guanyar. Hi ha d'altres que diuen 'nosaltres també podem ajudar'. Ep, no, no. Jo no em crec res. Ciutadans sempre ha votat el que ha quedat primer. Sempre. I si pot ser de dretes, millor"

Desafia les enquestes, que pronostiquen que Podem superarà als socialistes. També ho deien el 27-S, diu, i no va ser així. 

El PP avisa que Ciutadans pot fer president Pedro Sánchez

Jorge Fernández Díaz diu que en temps difícils calen partits disposats a mullar-se i a entrar al govern i no a fer de frontissa, en referència a Ciutadans. En un dinar amb seguidors de Lleida, Fernández Díaz ha demanat als antics votants del PP desencantats que tornin a fer-los confiança. 

"Amigues i amics, no sigui que per castigar el Partit Popular votin unes forces polítiques com Ciutadans, per exemple, i l'endemà del dia 20 de desembre ens trobem que aquelles persones no eren ciutadans socialistes vegin que aquests vots vagin per investir Pedro Sánchez"

Fernández Díaz ha afirmat que socialistes, Ciutadans i Podem negocien un pacte perquè no governi el PP. Aprofitant que era a Lleida, el candidat ha alertat que la independència de Catalunya comportaria la pèrdua de les ajudes europees al sector agrícola, que ha xifrat en 2.500 milions d'euros cada any.

Homs vol anar a Madrid a pactar la independència 

Democràcia i Llibertat anirà a Madrid a negociar i pactar la independència, que és el que van decidir, diuen, la majoria de votants el 27-S. Francesc Homs sap que serà difícil, però diu que és millor una decisió pactada i amistosa entre Catalunya i Espanya que no pas sense pactar. Homs també ha criticat l'actitud fins ara de l'estat espanyol.

"Sabem que l'Estat espanyol, i particularment la política espanyola, estan disposats a fer servir la força per combatre tot allò que no comparteixen. La nostra pregunta, si volen retòrica, però pregunta que dirigim a tots els líders polítics de les eleccions és si a banda de tenir la temptació de fer sevir la força - que ja hem vist i que no ens impressiona - estan disposats a fer servir l'eina democràtica del diàleg"

Homs diu que l'oferta del PSOE per parlar amb Mas respon a motius electoralistes perquè fins ara Pedro Sánchez en el procés sobiranista només li ha rigut les gràcies a Rajoy.

Duran es posa Miquel Roca com a referent

La imatge era inevitable. Només arribar a Santa Llúcia, al candidat d'Unió li han regalat la figureta més nostrada del pessebre, en versió Duran i Lleida. Ha estat després d'explicar que Espanya necessita una segona Transició. La democràcia espanyola, diu, pateix símptomes clars d'esgotament, també pel que fa a l'encaix de Catalunya. 

"Es tracta de passar d'aquesta democràcia tan erosionada a una democràcia de més qualitat i en aquest trànsit, en aquest pacte, és necessari que hi sigui el catalanisme polític, el que no vol trencar amb Espanya"

Per a aquesta tasca, el referent de Duran és Miquel Roca.     

"El paper que va fer Miquel Roca el puc tornar a fer jo. Clar que sí"

Ada Colau i Pablo Iglesias acompanyen Domènech

Primer míting de campanya d'Ada Colau després d'haver guanyat l'alcaldia de Barcelona el mes de maig passat. Ha fet costat a Xavier Domènech, el cap de llista d'En Comú Podem, que també ha rebut el suport dels líders de la formació morada, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, que no s'han estalviat crítiques en contra de les portes giratòries, en contra de Ciutadans i també per defensar un referèndum sobre el dret a decidir.

Ada Colau: 

"Tenim la responsabilitat de retornar l'esperança de que sí que es pot fer una altra política que posi els recursos públics al servei únicament i exclusivament de la ciutadania i amb el protagonisme de la ciutadania"

Xavier Domènech:

"Ciutadans aparerix per acabar amb el canvi a Espanya. Ciutadans apareix també per acabar també amb el referèndum a Catalunya"

Pablo Iglesias: 

"Si nosaltres guanyem les eleccions, nosaltres defensarem que Catalunya segueixi en un projecte comú, però hi haurà un referèndum a Catalunya perquè són els catalans els que han de decidir"

Iglesias ha fet part del seu discurs en català:

"Clar i català: gràcies Catalunya. Volem un país amb tu"

Més de 400 persones han quedat fora del pavelló de Bellvitge de l'Hospitalet. Errejón i Ada Colau han aprofitat per improvisar també un míting a l'exterior.

Esquerra recepta optimisme històric

A Mataró, Esquerra ha volgut llançar un missatge optimista, defensant el seu paper històric en els moments difícils per al país i fent una crida a tot l'electorat independentista. Gabriel Rufián:

"El poble català no està fent ni més ni menys que recuperar aquesta memòria, aquest país. Quina república volem? La que ens van robar"

Oriol Junqueras:

"Alguns dels nostres sembla que perden una mica el sentit de la responsabilitat i uns altres sembla que és desanimen. I uns altres sembla que estan cansats. Si algú està desanimat que vingui amb nosaltres, que s'animarà de cop"

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut