La Moncloa considera inassumibles les peticions de Podem
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias al debat d'investidura (EFE / Kiko Huesca)

Sánchez i Iglesias evidencien fortes discrepàncies tot i reiterar la voluntat d'acord

"Sense un govern de coalició em temo que mai serà president", li ha assegurat Iglesias a Sánchez

Juli RodésActualitzat

"Permeti'm que li faci un advertiment: si vostès, per la tossuderia de no fer un govern de coalició amb nosaltres proporcional als vots obtinguts [no arriben a un acord amb Unides Podem], em temo que vostè no serà president d'Espanya mai."


Amb aquestes paraules ha tancat Pablo Iglesias la seva última intervenció de resposta al debat d'investidura de Pedro Sánchez. El discurs del secretari general d'Unides Podem s'ha anat endurint a mesura que avançaven les rèpliques i contrarèpliques entre els dos líders polítics.

En un moment donat, fins i tot, Iglesias ha explicat, des de la tribuna d'oradors de l'hemicicle del Congrés dels Diputats, les successives negatives del PSOE a repartir-se àrees de govern amb Unides Podem.

La duresa del to, tanmateix, no ha estat incompatible amb la reiteració, per part dels dos líders, de la voluntat d'entesa per arribar a formar un govern de coalició.

 

Iglesias ha retret a Sánchez que vulgui convertir-los en "un simple decorat" del nou govern espanyol (EFE/Kiko Huesca)

 

Pablo Iglesias ha començat la seva primera intervenció lamentant que Pedro Sánchez pretengui, ha dit, que els socis de Podem siguin "un simple decorat" en el govern espanyol.

"Respectin vostès els nostres 3,7 milions de votants i no ens proposin ser un simple decorat en el seu govern perquè no ho podrem acceptar."


En aquest mateix sentit, també s'ha mostrat decebut pel fet que el president del govern espanyol en funcions demani a les formacions de dretes que facilitin la investidura abans d'haver arribat a cap acord amb els comuns per formar el pròxim executiu.

"Encara no hem tancat un acord de govern però ja demana l'abstenció al PP i a Ciutadans. Ens sorprèn que no es cansi vostè de demanar l'abstenció a la dreta, només li falta demanar-ho a Vox."

El secretari general d'Unides Podem també s'ha mostrat sorprès, en la seva primera rèplica al discurs d'investidura de Sánchez, que el president del govern en funcions hagi proposat reformar l'article 99 de la Constitució per evitar la repetició d'eleccions. Iglesias considera que el problema de Sánchez no és l'article 99 -que obliga a convocar eleccions dos mesos després que cap candidat aconsegueixi ser investit-, sinó la seva incapacitat per sumar suports i per arribar a cap acord.


Asens: "No es pot governar Espanya sense entendre Catalunya"

Iglesias no ha intervingut durant la mitja hora que té cada formació, sinó durant gairebé vint minuts.

La resta del temps se l'han repartit altres socis del grup parlamentari Unides Podem, que han intervingut cinc minuts cadascun: Jaume Asens, d'En Comú Podem, Alberto Garzón, d'Esquerra Unida, i Yolanda Díaz, de Galícia en Comú.

 

Jaume Asens (EFE/Kiko Huesca)

 

Asens ha defensat que "no es pot governar Espanya sense entendre Catalunya" i ha llançat la següent pregunta des de la tribuna d'oradors del Congrés dels Diputats:

"Hi ha algun pla alternatiu a l'amenaça i el 155 per a Catalunya?"


Sánchez: "No estic negant l'acord amb Unides Podem"

El líder del PSOE ha obert la seva primera rèplica a Unides Podem remarcant la seva disposició a negociar amb ells.

"No estic negant el diàleg i l'acord amb Unides Podem, al contrari."


Sánchez també ha defensat la seva petició al PP i a Cs perquè facilitin la investidura, que ha desmarcat de cap pacte.

"Que jo demani abstenció a PP i Cs no vol dir que estigui pactant amb ells. Insto, simplement, el PP i Cs que exerceixin la seva responsabilitat; i la seva responsabilitat no és deixar aquest país sense alternativa."


I ha afegit la següent reflexió sobre la hipòtesi que, al final, la investidura sigui fallida.

"Si no arribem a un acord, quina és la solució? La solució, si no hi ha una majoria alternativa, quina és? Instal·lar el bloqueig i convocar eleccions el pròxim 10 de novembre? Això no serà responsabilitat d'un grup parlamentari o d'un altre, serà responsabilitat de tots els 350 diputats i diputades que estem en aquesta cambra."

 

Sánchez reitera a Iglesias la voluntat de diàleg i li recorda que també hi ha altres fórmules (EFE/Kiko Huesca)

 

En aquest mateix sentit, Sánchez ha formulat la pregunta següent:

"Es mereix Espanya no tenir govern després d'aquesta sessió d'investidura, després de dos processos electorals? No s'ho mereix."


En les seves rèpliques a Unides Podem, el president del govern espanyol en funcions ha insistit en les dues idees centrals del seu discurs als comuns: d'una banda la "mà estesa" i la voluntat de diàleg i acord per formar govern; de l'altra, la petició que si no tanquen cap acord per formar govern de coalició tinguin present que hi ha altres fórmules per evitar repetir les eleccions.

"Volem governar amb vostès, volem tirar endavant moltes polítiques que seran en benefici de la ciutadania que representem."

"Els proposo un govern de coalició, però entre un govern de coalició com vostès el plantegen i que vostès votin amb la ultradreta en contra de la investidura d'un president socialista per segona vegada en tres anys hi ha moltes opcions que es poden obrir aquests dies. Els demano responsabilitat i generositat. No trenquem les esperances de molts electors que volen que ens entenguem."


Sánchez: "No hi ha presos polítics"

Catalunya també ha estat present en les rèpliques i contrarèpliques entre Sánchez i Iglesias. El president del govern espanyol en funcions ha tornat a defensar que sí que ha parlat de Catalunya en la seva intervenció.

També ha reconegut que, sobre Catalunya, hi ha discrepàncies entre Unides Podem i el PSOE.

"És evident que tenim discrepàncies de fons sobre com cal abordar un tema que serà capital per a la convivència a Catalunya i per al nostre Estat."


Ha negat, per exemple, que hi hagi presos polítics.

"No hi ha presos polítics a Espanya. El que hi ha són polítics que suposadament han comès il·legalitats que ara són jutjades al Tribunal Suprem. I el retret que s'ha de fer a la política és que s'ha judicialitzat una crisi política. O s'ha polititzat la justícia quan parlem de Catalunya."

ARXIVAT A:
Investidura
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut