Identifiquen una proteïna que indueix la mort cel·lular dels tumors
Localitzacions de les proteïnes involucrades en apoptosi

Troballa en el tractament del càncer: una proteïna indueix la mort cel·lular de tumors

Investigadors catalans fan una troballa clau en el tractament personalitzat del càncer

Xavier DuranActualitzat

La presència d'una proteïna concreta indueix la mort cel·lular dels tumors i això té grans implicacions en el tractament personalitzat contra certs càncers. Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) han descobert la possible raó que fa efectius certs tractaments en alguns pacients però ineficaços en altres. L'estudi es publica a la revista "EMBO Journal".  

Una de les estratègies per atacar el càncer és intentar promoure l'apoptosi, un procés de mort cel·lular programada que permet a l'organisme eliminar les cèl·lules danyades. Però les cèl·lules canceroses tenen capacitat per evitar l'apoptosi i per això aquesta estratègia es revela complicada.

Una de les teràpies que intenten aquesta forma d'atac és la basada en la proteïna TRAIL, que indueix l'apoptosi. Es va descobrir el 1995 i s'han fet molts assaigs clínics que mostren el seu gran potencial. Malgrat això, no tots els pacients amb càncer responen a aquest tractament. En alguns tipus de càncer pot fins i tot afavorir la progressió tumoral.
 

 

La presència d'una proteïna, clau

Ara, un equip d'investigadors de l'IRB Barcelona pot haver descobert per quina raó es produeix això. Han demostrat que la presència de la proteïna TP53INP2 té un paper important en la inducció de mort cel·lular. Així ho explica Antonio Zorzano, cap del laboratori de Malalties Metabòliques Complexes i Mitocondris de l'IRB Barcelona i un dels autors:

"Vam observar que alts nivells de TP53INP2 en les cèl·lules portaven a una acceleració de l'apoptosi quan certs receptors situats a la membrana cel·lular estaven activats, mentre que les cèl·lules que no tenen aquesta proteïna són més resistents a la mort".

Per això, aquesta proteïna podria augmentar l'eficàcia de certs tractaments de quimioteràpia com el TRAIL. Segons Saska Ivanova, investigadora postdoctoral de l'IRB Barcelona i primera autora d'aquest treball, "vam demostrar que TP53INP2 permet que les cèl·lules canceroses siguin més sensibles a diferents inductors de mort cel·lular, inclòs TRAIL".

 

 

Aquest descobriment és un pas més en l'anomenada medicina personalitzada, en què el tractament s'adapta a les característiques de cada pacient. Això n'augmenta l'efectivitat i la supervivència del pacient. 

En aquets cas, la troballa permetria identificar els pacients que tindrien una resposta favorable a aquest tractament. La proteïna TP53INP2 seria un biomarcador que assenyalaria tumors que es poden atacar amb TRAIL.

Els investigadors estan estenent l'estudi a altres tipus de càncer, com el de pulmó, per confirmar si TP53INP2 també millora, ena quest cas, la resposta al tractament amb TRAIL.

ARXIVAT A:
SalutCàncer
Anar al contingut