París

Identifiquen cinc atacants dels atacs a París mentre busquen un vuitè terrorista que podria haver fugit

La policia ha emès una ordre de detenció contra Abdeslam Salah, un home nascut a Brussel·les el 1989 que pot estar implicat en els atemptats

RedaccióActualitzat

París i Bèlgica són els dos punts de connexió de la investigació dels atemptats de París. Fins ara se sap que hi ha cinc atacants identificats i set detencions a Bèlgica relacionades amb els atemptats.

Qui va atemptar?

Segons la fiscalia francesa, l'atac va ser comès per set terroristes i no vuit com assegurava Estat Islàmic en la seva reivindicació i com es va informar en un primer moment. 

Segons el fiscal de París, François Molins, els terroristes de la sala Bataclan van invocar Síria i l'Iraq. Estaven organitzats en tres grups i van actuar de forma coordinada. Tots portaven el mateix tipus d'armes i explosius.

Sis dels set terroristes es van immolar en fer esclatar els cinturons carregats d'explosius que portaven lligats a la cintura. Tres, a la sala Bataclan. Els altres tres, als carrers pròxims a l'Estadi de França. Segons el diari "The Wall Street Journal", un dels terroristes tenia entrades per al partit entre França i Alemanya, però el van interceptar a l'accés a l'estadi, on es va fer explotar

Un setè terrorista va morir abatut a trets per la policia prop de la Plaça de la República.

Segons un portaveu policial, els atacants de la sala Bataclan semblaven "forts i perfectament entrenats". Alguns testimonis dels atacs els han descrit com a "homes joves i molt segurs d'ells mateixos".

 

Un kamikaze francès

El primer terrorista que s'ha pogut identificar és Ismaël Omar Mostefaï, de 29 anys i resident a Chartres. Un vell conegut de la policia, que l'ha pogut identificar perquè en fer detonar el seu cinturó explosiu a la sala Bataclan se li va desprendre un dit. 

L'home és conegut pels serveis d'intel·ligència francesos per la seva radicalització. El seu nom figura des de 2010 en un fitxer de la policia que recull unes 5.000 persones que representen una amenaça potencial per a la seguretat nacional, però que no necessiten vigilància continuada. També estava fitxat com a delinqüent comú. Se l'havia detingut en vuit ocasions, però mai va arribar a entrar a la presó.

Segons alguns mitjans francesos, Omar Mostefaï va passar una temporada a Síria entre la tardor del 2013 i la primavera del 2014. Al seu retorn a França es va instal·lar a Chartres, on mantenia contacte amb un petit grup de salafistes.

Set familiars del kamikaze, entre ells el pare i el germà, han estat interrogats i se'ls han escorcollat els domicilis.

Aquest diumenge al matí, s'ha sabut que la policia ha trobat un segon vehicle a Montreuil, a les rodalies de París. Es tracta d'un Seat León negre, amb matrícula belga, que es va utiltzar per cometre els atemptats. Tres fusells kalàixnikov, del mateix tipus dels que van fer servir els terroristes divendres, s'han trobat dins del vehicle.

 

Aquest cotxe es va veure prop del restaurant del carrer Charonne on van morir 19 persones assassinades. El fet que ara l'hagin trobat als afores de Paris reforça la idea que els terroristes que el van utilitzar van aconseguir escapar. L'alerta és màxima a hores d'ara a París per intentar trobar aquests possibles terroristes que es van donar a la fuga. No se sap si és un de sol o n'hi pot haver més. 

La policia francesa busca ara Abdeslam Salah, un home nascut a Brussel·les el 1989, que pot estar implicat en els atemptats. 

La policia ha emès una ordre de detenció i avisa a través de les xarxes que Abdeslam Salah és un "home perillós". Demana als ciutadans que contactin les autoritats al número 197 si tenen informació sobre com localitzar-lo.


Identificats dos terroristes més

Aquesta tarda de diumenge s'han identificat dos terroristes més. Tots dos eren francesos, però vivien a Bèlgica, i tots dos van morir en els atacs.

Un d'ells és Ibrahim Salah, germà d'Abdeslam Salah, el terrorista que busca la policia. Ibrahim Salah, nascut el 1984, és l'autor de l'atemptat suïcida contra el restaurant Comptoir Voltaire. 

L'altre kamikaze identificat és Bilal Hadfi, tenia 20 anys i és l'autor d'un dels atemptats suïcides que es van cometre prop de l'Estadi de França.

La connexió amb Bèlgica

Les primeres investigacions porten a Bèlgica, on ja s'han fet 7 detencions

Un dels detinguts és un jove de qui se sap que la nit de divendres va ser a París i que suposadament va llogar un Volkswagen Polo que va ser trobat davant de la sala Bataclan i amb el qual va entrar a França, juntament amb dues persones més. 

La "pista siriana"

S'ha trobat dos passaports sirians a l'escenari de l'atemptat perpetrat divendres a la nit a la sala Bataclan. Els propietaris dels dos passaports sirians trobats han estat identificats pel diari grec 'Portothema' amb els noms d'Ahmed Almuhamed i Mohammad Almuhmed

Encara no es pot dir amb seguretat que els passaports corresponguin a algun dels morts. Un dels passaports s'havia registrat el 10 d'octubre a l'illa grega de Leros. Ho ha dit el ministre grec de Protecció Ciutadana en un comunicat.

Relació amb una detenció a Alemanya

La policia francesa investiga la relació entre els atemptats de París i la detenció a Baviera el 5 de novembre d'un home procedent de Montenegro. Segons el setmanari "Focus", el detingut viatjava amb un vehicle carregat amb metralletes, revòlvers i explosius en direcció a París. El detingut es nega a parlar amb la policia alemanya sobre els atemptats.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut