L'excavació en una fossa comuna de la Sagrera
L'excavació en una fossa comuna de la Sagrera (CSIC/Didac Pàmies)

Identifiquen el bacteri que va devastar les tropes de Felip IV a la guerra dels Segadors

L'anàlisi del genoma complet de dos soldats de l'exèrcit espanyol, identificats en una fossa comuna de la Sagrera, revela que la causa de la mort va ser la febre tifoidea

Actualitzat

Centenars de soldats de les tropes del rei d'Espanya que van participar al setge de Barcelona del 1651 al 1652 van morir d'una pesta llavors desconeguda. Ara, l'anàlisi del genoma complet de dos soldats de l'exèrcit de Felip IV, identificats en una fossa comuna de la Sagrera, revela que la causa en va ser la febre tifoidea.

Fins ara, es creia que el possible causant de l'epidèmia seria la pesta, però no s'havia pogut comprovar. Un equip de recerca internacional liderat per l'Institut de Biologia Evolutiva, un centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat Pompeu Fabra, n'ha tret l'entrellat en un estudi publicat a iScience.

Desenes de soldats van ser enterrats precipitadament en fosses comunes, alguns de vestits i amb les botes posades. A la de la Sagrera n'hi ha uns 580. L'anàlisi s'ha fet a partir de material genètic conservat a les dents de dos individus procedents del País Basc i de Sardenya, illa que en aquella època quedava sota sobirania espanyola.

L'equip investigador no descarta que entre els soldats s'hi produïssin també brots de pesta i per comprovar-ho caldrà analitzar més cadàvers.


La colonització va exportar el bacteri

Les soques del bacteri que s'han identificat en el genoma de les tropes coincideixen amb les que s'han recuperat procedents de Mèxic del segle XVI.

La recerca apunta que la febre paratifoide va arribar a les Amèriques amb la colonització europea, i va provocar possiblement les conegudes epidèmies de cocoliztli.

Ho explica Carles Lalueza-Fox, responsable de l'estudi i investigador principal al grup de paleogenòmica de l'IBE:

"Aquesta soca és a la base de les soques que s'han recuperat de Mèxic al segle XVI, la qual cosa indica que els colonitzadors europeus hi van portar també la febre paratifoide".

La febre paratifoide portada pels colons europeus podria ser una de les responsables de la desaparició de les poblacions americanes. Les soques localitzades ja no són presents actualment en la diversitat del bacteri.

Comprendre com ha actuat un patogen al llarg del temps pot ajudar a combatre la malaltia relacionada que ha arribat fins a l'actualitat. Avui en dia, les febres tifoidees i paratifoides afecten 14 milions de persones arreu del món i en causen la mort de més de 135.000 cada any, especialment a l'Àfrica subsahariana, el sud-est asiàtic i el sud de l'Àsia.

ARXIVAT A:
Recerca científicaCiènciaArqueologia
Anar al contingut