Identifiquen 47 anys després el cadàver congelat en una cova de Pensilvània
El cas s'ha desencallat gràcies a la recuperació fortuïta de les seves empremtes dactilars, perdudes durant dècades entre els arxius policials
La policia de Pensilvània ha aconseguit identificar, finalment, "l'home de Pinnacle", un jove que va aparèixer congelat fa gairebé 50 anys en una cova de les muntanyes d'aquest estat nord-americà.
El misteri s'ha resolt gràcies a un cop de sort i a la perseverança d'un agent del cos que fa pocs dies va localitzar, fortuïtament, les empremtes dactilars de l'home, perdudes entre els arxius policials.
La història es remunta a l'any 1977, quan dos excursionistes van trobar el cos congelat d'un home en una cova amagada a les muntanyes dels Apalatxes, a l'est de Pensilvània.
Després de fer l'autòpsia al cadàver, es va poder determinar que es tractava d'un jove d'entre 25 i 35 anys, de cabells pèl-rojos i arrissats i ulls blaus. Feia 1,78 metres d'alçada i uns 70 quilos de pes. El jove no portava documents a sobre. Els forenses van establir també que la causa de la seva mort havia estat per sobredosi de drogues, i van apuntar a un suïcidi.
Malgrat totes aquestes dades, però, ningú va reclamar-ne el cos i el jove va ser enterrat en una fossa comuna.
Dècades sense cap avenç... fins fa uns dies
Durant dècades, el cas va quedar arxivat i amb poques esperances de ser resolt. A més, les empremtes dactilars preses durant l'autòpsia es van perdre i les còpies que se n'havien guardat no oferien la qualitat mínima per a seguir sent útils.
D'aquesta manera, la seva identitat va continuar sent un misteri fins que, l'any 2019, el cas va ser revisat. Els investigadors van decidir llavors exhumar el cos per fer un nou examen forense i prendre mostres d'ADN. Es van introduir al Sistema Nacional de Persones Desaparegudes i No Identificades (NamUs), però no van coincidir amb cap cas obert.
Fa uns dies, però, Ian Keck, un agent de la Policia de Pensilvània, va decidir revisar antics arxius en un intent per trobar alguna pista oblidada. La seva perseverança va ser recompensada quan, entre una pila de documents arxivats, va descobrir, gairebé per casualitat, la targeta amb les empremtes originals del jove desaparegut.
Keck les va enviar ràpidament a NamUs i, en menys d'una hora, un expert en empremtes dactilars de l'FBI va poder-ne determinar la identitat: pertanyien a Nicholas Paul Grubb, un jove de 27 anys de Fort Washington, a Pensilvània, que fins aleshores havia estat considerat com a desaparegut.
Grubb, que a principis dels anys 70 havia estat a l'exèrcit per desvincular-se'n posteriorment, havia tingut -l'any 1975- una topada amb la policia de Colorado, que li va prendre les empremtes dactilars. Gràcies a aquest incident, les seves dades es van incloure al Sistema Automatitzat d'Identificació d'Empremtes Dactilars (AFIS).
Alleujament per a la família
La identificació de Grubb posa fi, també, a gairebé mig segle d'espera per a la seva família. Tot i que tots els seus familiars directes ja han mort, la policia ha aconseguit localitzar un parent, que n'ha confirmat la identitat.
Keck, l'agent que ha treballat exitosament en l'aclariment del cas, s'ha mostrat satisfet de la feina feta i de la resolució d'un misteri que s'ha allargat tant en el temps:
"Espero que la família trobi una mica de consol, malgrat que les circumstàncies siguin tràgiques."
Això sí, els investigadors s'han quedat amb algunes preguntes sense respondre al voltant de les motivacions que van portar Grubb a viatjar sol i mal equipat fins a aquella cova, en ple hivern i amb temperatures extremes. Buscava un lloc per morir o es va veure atrapat pel mal temps?
Sigui com sigui, les seves restes seran traslladades ara de la fossa comuna on eren fins a la parcel·la familiar, on descansarà a prop dels seus.
- ARXIVAT A:
- PolicialEstats Units