La diputada al Congrés per ICV Laia Ortiz i el coordinador nacional d'Iniciativa, Joan Herrera. (Foto: ACN)
La diputada al Congrés per ICV Laia Ortiz i el coordinador nacional d'Iniciativa, Joan Herrera. (Foto: ACN)
Barcelona

ICV insta CiU a donar suport a l'esmena que demana un referèndum sobre república o monarquia

Herrera alerta que el dret a decidir està "abocat al fracàs" si no s'entén que "té molt a veure amb el que passa a l'Estat"

ACNActualitzat

Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) ha explicat l'esmena a la totalitat que el grup de l'Esquerra Plural ha registrat al Congrés per demanar en el termini de tres mesos la convocatòria d'un referèndum perquè la ciutadania decideixi si vol república o monarquia. Una proposta a la qual ICV ha convidat Convergència i Unió a donar-hi suport, després que CiU ha anunciat que s'abstindrà en la votació de la llei orgànica sobre l'abdicació del monarca proposada pel PP. 

El coordinador nacional dels ecosocialistes, Joan Herrera, assenyala que "aquells que no entenguin que la demanda catalana té molt a veure amb el que passa a l'Estat estan abocats al fracàs".

L'esmena a la totalitat presentada pel grup Esquerra Plural -format per ICV-EUiA, IU i CHA-, s'exposarà en la sessió al Congrés del pròxim 11 de juny, on es debatrà la llei orgànica que ha de permetre la successió de Joan Carles I a Felip VI. En el segon dels tres articles, es demana a les Corts que en el termini de tres mesos es convoqui "la celebració d'un referèndum consultiu sobre la forma política de l'Estat", on el ciutadà ha de decidir entre "monarquia o república" conforme al que es disposa en l'article 92 de la Constitució.

En el tercer article s'exposa que en el cas que prosperés la demanda d'un canvi en el model d'Estat, en el termini de tres mesos s'iniciaria una reforma constitucional -conforme a l'article 168, segons IP-, i el començament d'un procés constituent. 

La diputada d'ICV i portaveu al Congrés Laia Ortiz ha explicat que la intencionalitat de l'esmena d'IP és "trencar amb l'immobilisme del PP i del PSOE", que "no volen que canviï res". De la mateixa manera s'ha expressat Joan Herrera, que ha declarat que hi ha una "democràcia de baixa intensitat" on la decisió del poble està segrestada per el bipartidisme de PP i PSOE. Per aquest motiu, demana a Convergència i Unió votar a favor de la petició, de la mateixa manera que IU i la CHA van votar a favor del dret a decidir a Catalunya.

El "fum", i no "l'ànima republicana" del PSOE

El coordinador nacional d'Iniciativa ha estat especialment crític amb el PSOE, que votarà a favor de llei que facilitarà la successió monàrquica. "Aquells que es reclamen d'ànima republicana, més que ànima és fum", ha considerat Herrera. "Perquè en el moment en què es pot plantejar una consulta es remeten a allò que es va votar l'any 1978", ha assenyalat en relació al referèndum per l'aprovació de la Constitució.

"No és de rebut que 36 anys després el que no ens permetin és votar", ha afegit el dirigent ecosocialista. "Amb una mà, d'esquerres, prediquen polítiques socials", ha assenyalat. "Però amb la mà dreta el que fan constantment és apuntalar el règim, acceptar les retallades, legitimar projectes com el BCN World", ha continuat. "Ara", ha conclòs, "el que fan és legitimar un traspàs d'un rei a un altre sense que ni tants sols puguem fer un debat democràtic, deliberatiu i decisori", ha constatat.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut