El secretari general d'ICV, Joan Herrera
El secretari general d'ICV, Joan Herrera
Barcelona

ICV exigeix que el Parlament voti el rescat i alerta de condicionants polítics i econòmics

Ha augurat que aquesta petició de 5.023.000 d'euros al govern per problemes de liquiditat obrirà a Catalunya una etapa política i social representada per la pèrdua d'autogovern i per noves retallades socials, amb "recessió, desigualtat i dèficit".

RedaccióActualitzat
El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha demanat que el president de la Generalitat, Artur Mas, expliqui al Parlament què significa exactament que Catalunya demani ajuda al Fons de Liquiditat del Govern, i que sotmeti a votació de la cambra aquesta decisió, que assegura que tindrà condicionants polítics i econòmics.

En roda de premsa, ha augurat que aquesta petició de 5.023.000 d'euros al Govern per problemes de liquiditat obrirà a Catalunya una etapa política i social representada per la pèrdua d'autogovern i per noves retallades socials, amb "recessió, desigualtat i dèficit".

La formació ecosocialista assegura que està "perplexa" davant d'aquesta petició de rescat sense saber-ne al detall les condicions, i ha acusat el portaveu del govern, Francesc Homs, de mentir en negar que aquesta sol·licitud hagi de tenir condicionants econòmics ni polítics.

Herrera ha puntualitzat que Catalunya, a més d'acceptar la presència de "homes de negre" de Rajoy, no podrà demanar crèdits sense permís; haurà d'informar de les operacions de crèdit a curt i mitjà termini, haurà de presentar un detallat pla de tresoreria al govern i elaborar un perfil dels seus deutes dels pròxims deu anys.

A més, el secretari general ha subratllat que aquest rescat comportarà que Catalunya actualitzi el seu pla de tresoreria i elabori un nou pla d'ajust, que comportarà més retallades: "Si Catalunya es nega a elaborar un nou pla d'ajust, Hisenda pot aplicar l'execució forçosa de les mesures ". "Insòlit"

Herrera ha qualificat d'"insòlit" que Artur Mas convoqui la representació política catalana per consensuar un pacte fiscal, i que, per contra, no compti amb la seva opinió per demanar un rescat al govern.

"És a dir, votem sobre el que és futurible, com el pacte fiscal, i no sobre la realitat, com aquest rescat", ha lamentat Herrera, que ha acusat Mas de dur a terme un dels més grans retrocessos de l'autogovern de Catalunya, que marcarà una nova era en la història de Catalunya.

Anar al contingut