Barcelona

ICV-EUiA demana el "sí" a l'Estatut perquè "recupera la memòria històrica"

El diputat d'Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Alternativa (ICV-EA) al Congrés, Joan Herrera, ha destacat que el nou Estatut estableix la memòria històrica "com a principi rector de l'actuació dels poders públics" i "trenca amb un dels errors de la transició", que va ser "confondre l'amnistia amb l'amnèsia". En un acte celebrat al Fossar de la Pedrera, al cementiri de Montjuïc, Herrera ha assegurat que Catalunya lidera un procés de recuperació de la memòria històrica que, espera, "algun dia" es traslladi també a la Constitució. Per Herrera, cal "donar exemple" amb un Estatut "fort" després del referèndum del pròxim 18 de juny.

Actualitzat

Aquesta serà "la millor carta de presentació" davant la resta de l'Estat. Segons Herrera, l'objectiu és "que a la resta de l'Estat prenguin nota de la recuperació de la memòria històrica que suposa l'Estatut de Catalunya". El diputat d'ICV-EA ha defensat el "sí" en el referèndum perquè recorda per primer cop les "desenes de persones que van lluitar perquè acabés la dictadura i van ser víctimes de la presó, la tortura, l'exili i, fins i tot, la mort".

Al costat del monòlit del PSUC al Fossar de la Pedrera i acompanyat pel coordinador general d'Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Jordi Miralles, Herrera ha assegurat que el text "és el millor homenatge que es pot retre a l'expresident de la Generalitat Lluís Companys".

El diputat català ha assenyalat també que "mentre la dreta es reinventa la història" i "homenatja Franco cada 20 de novembre", el nou Estatut "ens equipara amb la resta de democràcies europees". Herrera ha citat, entre altres països, Alemanya i França, que inclouen en les seves polítiques la recuperació de la memòria històrica.

En el mateix sentit s'ha expressat Miralles, que ha destacat que després de 25 anys amb un govern de CiU a Catalunya que "ha menyspreat les víctimes del franquisme", l'Estatut -en el preàmbul i a l'article 54- "es compromet amb la llibertat i la justícia d'aquells que van lluitar contra la dictadura i van defensar l'autogovern".

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut