Barcelona

ICV creu que Romeva ha fet un "canvi d'equip" acceptant liderar la llista conjunta de CDC, ERC i les entitats sobiranistes

Ramon Espadaler destaca que, amb la candidatura conjunta, "l'opció catalanista centrada i sensata ja només té un únic representant: UDC"

RedaccióActualitzat

Més enllà de Convergència, Esquerra i la CUP, la resta de formacions polítiques han reaccionat amb crítiques a l'anunci que Raül Romeva serà el cap de llista de la candidatura conjunta de CDC, ERC i les entitats sobiranistes. Des de l'antiga formació de Romeva, Iniciativa per Catalunya, es veu el pas de l'exeurodiputat com un "canvi d'equip", perquè liderarà una llista "de, per i amb" Artur Mas, dissenyada per "garantir" que torni a presidir el govern català.

La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, creu que la llista conjunta demostra que Mas està inquiet davant la confluència d'esquerres que Iniciativa planteja amb Podem. Des de la mateixa formació, el candidat ecosocialista a les eleccions al Parlament, Joan Coscubiela, creu que situar Romeva de "número u" evidencia que Convergència veu com a principal rival aquesta candidatura de confluència.

Crítiques d'Espadaler, Iceta i Camacho

Unió Democràtica, una altra de les formacions que s'ha despenjat del procés sobiranista, ha destacat que, amb la candidatura conjunta, "l'opció catalanista centrada i sensata ja només té un únic representant: UDC". El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, ha reivindicat que el partit aposta pel dret a decidir, però que ho fa des del diàleg i l'acord amb el govern espanyol. És per això que ha proclamat Unió com "l'únic referent del catalanisme moderat, que no posa límits, però sí seny a tot el procés".

Espadaler també ha demanat als impulsors de la candidatura unitària sobiranista que aclareixin "amb quin programa es governarà després del 27 de setembre". El secretari general dels democristians s'ha preguntat si el programa que aplicarà la candidatura en cas de guanyar les eleccions serà el dels "escindits d'ICV", el de CDC o el d'Esquerra.

Per la seva banda, el primer secretari i candidat del PSC a la Generalitat, Miquel Iceta, ha acusat Mas de "parapetar-se" darrere de Romeva per no haver de respondre de la seva gestió en el govern. "El meu plantejament és molt diferent: com que vull ser president de la Generalitat, encapçalo la llista. No entenc la lògica d'una llista en la qual qui es presenta com a president va quart", ha dit Iceta.

També ha parlat de l'acord la presidenta del PP català. En la mateixa línia que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, Alícia Sánchez-Camacho demana la unió dels partits constitucionalistes per frenar el que considera "burla" de la llista sobiranista.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut