Barcelona

Iceta: "Vostè és el responsable del disbarat de situar-se fora de la legalitat"

El líder del PSC ha dit, en la seva intervenció al debat d'investidura, que Artur Mas "va explicar els costos de la subordinació però no el preu de la llibertat"

RedaccióActualitzat

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que el seu grup no donarà suport a la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat perquè "és el responsable directe del disbarat d'ahir", en al·lusió a la resolució independentista aprovada aquest dilluns al Parlament. "És el disbarat de situar-se fora de la legalitat i de perseguir una confrontació de la qual no pot sortir res de bo", ha apuntat Iceta. I ha destacat: "Vostès van decidir sortir de la legalitat i l'estat de dret de forma molt equivocada."

Durant la seva intervenció al debat d'investidura, el dirigent socialista ha dit sobre Artur Mas que "el seu moment polític ha passat. Li ho dic des del respecte al que ha fet, al que ha intentat i a una força política, la seva, que ha prestat grans serveis al país. No és una crítica personal o un intent de minimitzar la seva aportació a la Catalunya democràtica. Però la seva candidatura no permet l'avanç que el país reclama". Segons Iceta, Catalunya necessita "estabilitat, bon govern i capacitat de negociar" i ara mateix no es dóna cap d'aquestes condicions, ha dit. El dirigent del PSC ha assenyalat que en el discurs d'aquest dilluns Mas "va explicar els costos de la subordinació però no el preu de la llibertat."

"Catalunya ha perdut cinc anys i no pot perdre més temps", ha indicat el líder del PSC, que ha retret al candidat de Junts pel Sí que "està disposat al que sigui per ser president, encara que es tracti d'una presidència disminuïda i amb data de caducitat". Iceta també ha criticat que, segons ell, el discurs d'investidura "no s'adreçava al conjunt de la cambra ni tampoc als ciutadans (...) El seu discurs d'ahir només tenia el sentit de convèncer la CUP."

Mas: "No estic disposat a fer el que sigui per ser president"

A la rèplica, Artur Mas ha insistit que les eleccions del 27 de setembre eren plebiscitàries i que va sortir una majoria d'escons a favor de la independència, "72 a 52, que és una gran diferència, i per tant estem legitimats per tirar endavant". Mas ha dit que "a la resolució no hi ha cap punt que parli de DUI. Hi podria haver sigut, però no hi és", però ha advertit: "Per poc que a Madrid facin les coses com intuïm, passarem del 50% dels vots."

El candidat de Junts pel Sí ha negat que farà el que sigui per ser president: "Em dol una mica a nivell personal. No és veritat. No estic disposat a fer el que sigui per ser president", però ha subratllat: "Arribaré tan lluny com calgui per establir el mandat rebut a les urnes el 27 de setembre. No em tremolaran les cames ni em fallarà el pols". I ha volgut deixar clar que "no hi ha voluntat d'il·legalitat, però sí de canviar el marc legal". El candidat a la presidència ha dit que "el tema no és Mas si o Mas no. El tema és com es dóna resposta democràtica i parlamentària a la voluntat expressada per la gent a les urnes."

Iceta: "No té cap legitimitat donar com a fet consumat la secessió"

Tot seguit, Miquel Iceta ha respost a Mas amb ironia: "Si com espero no és investit, trobaré a faltar els nostres debats." El portaveu del PSC considera que els impulsors de la declaració independentista "no tenen cap legitimitat per donar com a fet consumat la secessió, ni molt menys un mandat clar". I ha remarcat que "no es pot prendre una decisió tan transcendent com separar-se en democràcia sense que  hi hagi un acord" entre tots els catalans.

El segon dia del ple d'investidura ha començat amb la intervenció d'Inés Arrimadas, de Ciutadans, que ha acusat Mas d'amagar-se darrere la corrupció, d'utilitzar els sentiments dels catalans i d'actuar només per salvar la seva carrera política.

Després d'Iceta ha intervingut Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, i a la tarda ho faran els portaveus del PP, la CUP i Junts pel Sí, per acabar el debat amb la votació. Artur Mas no té garantida la majoria absoluta i tot apunta que s'haurà d'anar a una segona votació, dijous que ve.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut