Iceta sobre la monarquia: "Els millors 42 anys dels darrers tres segles"

Iceta assegura a TV3 que els socialistes aposten per mantenir la legislatura pactant amb els partits que van donar suport a la investidura de Sánchez

RedaccióActualitzat

Miquel Iceta no creu que les investigacions de la fiscalia suïssa al rei emèrit hagin de conduir a un referèndum per la continuïtat de la monarquia a Espanya. Ho ha dit en una entrevista a TV3. En aquesta entrevista, el líder dels socialistes catalans també aposta per mantenir la legislatura pactant amb els partits que van donar suport a la investidura de Sánchez, com Esquerra Republicana.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha arribat a TV3 amb la clara convicció que el seu partit el tornarà a escollir candidat a la Generalitat en unes pròximes eleccions, cosa que silencia els rumors d'altres possibles noms, com el del ministre de Sanitat, Salvador Illa. Iceta s'ha mostrat convençut que calen comicis  amb urgència.

"Soc partidari que es convoquin quan més aviat millor. Perquè, u, crec que no tenim un govern que estigui a l'alçada i, dos, crec que els pronòstics de situació dels rebrots a dos mesos vista son impossibles, com hem vist."

Iceta aposta per la taula de negociació entre governs tot i que considera que els períodes preelectorals no són els més proclius per a aquest tipus de negociacions.

"Els partits s'estan mirant l'un a l'altre, intentant aprofitar errors per treure benefici electoral, cosa ben legítima. És molt difícil portar una negociació."


L'estabilitat del govern espanyol

En l'àmbit estatal, Iceta  no es tanca a negociar amb ningú i advoca per mantenir la legislatura pactant amb aquells partits que, com Esquerra Republicana,

"Soc partidari de mantenir els suports que es van produir a la investidura i, a ser possible, d'eixamplar-los."

 

 

La monarquia: separar el cap d'estat de la institució

Sobre si és el moment d'un possible referèndum monarquia versus república, el líder dels socialistes catalans creu que no ja que no hi ha una majoria prou àmplia.

"Vostè em pregunta: 'S'ha de fer un ara un referèndum sobre monarquia o república?' La meva resposta és no."

Iceta argumenta la seva postura pels pactes de la transició. Assegura que es va arribar a un consens que ara és difícilment igualable. Afirma, a més, que la societat espanyola no és majoritàriament republicana i nega que el comportament del rei posi en joc la institució:

"Perquè hi hagi un cap de l'estat que hagi pogut cometre irregularitats o fins i tot delictes hem de canviar de règim? La meva resposta és no. La nostra, també li dic: els millors 42 anys dels darrers tres segles."

Sobre el cas concret de Joan Carles I, Iceta assegura que hi ha un debat sobre la inviolabilitat del rei. Creu que no pot ser sinònim d'"impunitat". Diu que la "marxa" del rei és símptoma que "alguna cosa no ha funcionat", però defensa deixar el cas en mans de la justícia, tant l'espanyola com la suïssa.

 

ARXIVAT A:
Miquel IcetaPSC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut