Miquel Iceta al costat del senador José Montilla, expresident de la Generalitat (ACN)
Miquel Iceta al costat del senador José Montilla, expresident de la Generalitat (ACN)

Miquel Iceta serà el nou president del Senat

Pedro Sánchez ha proposat el líder del PSC com a nou president de la cambra alta

RedaccióActualitzat

Miquel Iceta serà nomenat president del Senat. El PSOE ha escollit el primer secretari del PSC per presidir la cambra alta, on tenen la majoria absoluta després del 28A. Per tant, Iceta té garantida la seva elecció, en substitució del popular Pío García-Escudero.

El líder dels socialistes catalans no és senador, i per això ha de ser designat pel Parlament de Catalunya en substitució de l'expresident de la Generalitat José Montilla, que fins ara ha ocupat un dels escons de designació autonòmica al Senat.

Montilla ha renunciat aquest mateix dimecres a l'escó i, en un comunicat, ha considerat que l'aposta per Iceta demostra "el compromís amb Catalunya dels socialistes de tot Espanya" i també suposa "una aposta pel diàleg". 
 


La proposta perquè Iceta es converteixi en president de la cambra alta l'ha fet el mateix líder del PSOE i president espanyol en funcions, Pedro Sánchez.

Iceta té la intenció de compatibilitzar la presidència del Senat amb el seu escó al Parlament i els càrrecs de primer secretari del PSC i president del grup parlamentari socialista. L'executiva del PSC s'ha reunit aquest dimecres a la tarda per valorar la situació. 
 

Pedro Sánchez i Miquel Iceta durant l'acte central del PSC a Barcelona en la campanya per a les generals (ACN)

L'expresident de la Generalitat i el fins ara senador Montilla ha comunicat la seva renúncia al president del Parlament, Roger Torrent. És el tràmit perquè Miquel Iceta pugui ser designat com a senador autonòmic.

La decisió es podria haver aprovat aquest dijous, però haurà d'esperar al ple del 15 de maig perquè els independentistes ho han forçat a la Junta de Portaveus. JxCat, ERC i la CUP han al·legat que no hi havia urgència. 


Casado critica la proposta de Sánchez

Entre les primeres reaccions a la proposta d'Iceta hi ha la de Pablo Casado. El líder del PP ha qüestionat que el dirigent del PSC sigui la persona idònia per al càrrec. Casado s'ha referit a unes declaracions que el primer secretari del PSC va fer al diari basc Berria sobre la possibilitat que a Catalunya hi hagi un referèndum.

"Proposaran com a president del Senat el senyor Iceta. Bé, jo el que haig de dir és que, sincerament, si el president del Senat, que ha d'aplicar el 155, és el que ha dit que hi haurà consulta d'independència en 10 anys, sincerament, em deixa molt preocupat aquesta proposta del senyor Sánchez."

 

Iceta, arribant aquest dimecres al Parlament (ACN)


ERC no el votarà com a senador

Des d'ERC han anunciat que, en principi, votaran en contra de la designació d'Iceta com a senador autonòmic. Els republicans lamenten que se n'hagin assabentat per la premsa i sense comptar, per tant, amb els seus vots:

"Entenem que ja tenen els vots necessaris per tirar aquesta proposta endavant i que en aquests vots no compten els d'ERC".

Sergi Sabrià atén els mitjans al Parlament (ACN)

El portaveu d'Esquerra, Sergi Sabrià, ha afegit, però, que la formació podria canviar de parer si els socialistes voten en contra del suplicatori que les Corts hauran de votar sobre els diputats i senadors electes que estan empresonats. "Tombar aquest suplicatori suposaria la llibertat immediata d'aquestes persones i el final del judici", ha remarcat. 

Sabrià també ha criticat que se "supeditin les institucions catalanes a les decisions que prengui el PSOE respecte als seus escons", i ha insinuat que tindran el suport de Cs. 

ARXIVAT A:
PSCMiquel Iceta
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut