Iceta ironitza sobre l'ultimàtum de Torra: "A veure si Rivera o Casado ho arreglen"

RedaccióActualitzat

Miquel Iceta, líder del grup parlamentari dels socialistes catalans, assegura que "això no ho arreglarem fent passar bou per bèstia grossa".

En la seva primera intervenció en el debat de política general, ha volgut remarcar que només el respecte a la legalitat garanteix la convivència i el respecte als drets de tots.

Iceta ha acusat el president de la Generalitat, Quim Torra, d'haver atiat els ànims amb declaracions com les de dilluns: 

"Quan es fa un discurs que no té a veure amb la realitat es pot generar frustració, i la frustració pot generar algun brot d'intolerància o de violència, com va passar dilluns a les portes d'aquest Parlament."

"Parlar d'una tardor calenta i cridar a encendre els carrers no és tasca per a vostè, que ha de garantir la seguretat i els drets de tots els catalans."

Encara en aquest sentit, Iceta ha demanat a Torra que "doni suport als Mossos", que tenen "una tasca dificilíssima".

Iceta també ha retret al president de la Generalitat que "el seu discurs només s'adreça als independentistes i oblida els altres ciutadans".

"L'objectiu de la independència, clarament present en el seu discurs, no és el de la majoria dels catalans. I és relativament senzill demostrar-ho amb xifres: només cal anar als resultats de les últimes eleccions al Parlament. Quan se centren en l'objectiu de la independència s'obliden de la meitat dels catalans."

Iceta s'ha preguntat: "Quin sentit tindria seguir pel camí de la independència, una via que no funciona?" I ha conclòs: "Aquest no és el camí."

"Vostès tenen una majoria parlamentaria que els habilita a governar, però no per perseguir objectius rupturistes que no tenen el suport de la majoria. Parlen sovint de mandat democràtic, però no hi ha mandat democràtic d'una majoria a favor de la independència. Vostès mateixos ho admeten quan tornen a demanar un referèndum."

El líder dels socialistes catalans, d'altra banda, s'ha felicitat per la represa del diàleg amb el govern espanyol. 

"Vull expressar la satisfacció del grup Socialistes i Units per Avançar pel canvi per la represa del diàleg del seu govern amb el govern d'Espanya. Hi ha gent que diu que no s'ha de dialogar amb els que pensen diferent. Nosaltres creiem que s'ha de dialogar amb tothom, a tota hora. Aquest camí dona resultats i no podem abandonar-lo. Hem tingut massa temps sense diàleg, però ara cal aprofitar aquesta finestra d'oportunitat." 

En canvi, ha retret a Torra l'ultimàtum a Pedro Sánchez:

"Ahir vostè comet l'error de tornar a dir "autodeterminació o res", "acabar amb la separació de poders a l'estat espanyol o res". Deixarem caure el govern de Pedro Sánchez i a veure si Rivera o Casado ens ho arreglen." 

I ha defensat que "Catalunya, quan ha jugat al tot o res, ha perdut sempre."

 

Referint-se directament al pla de govern exposat ahir per Torra, Iceta ha reconegut que hi ha molts punts d'acord, però que cal aprofundir en diverses qüestions com revertir les retallades i invertir més en sanitat i educació.

"He llegit el seu pla de govern i li he de dir, tot i estar a l'oposició, que compartim molts objectius. El pla de govern sona bé. Però cal 'pressionar', aquí sí en sentit positiu, en alguns aspectes." 

Iceta ha tancat la seva primera intervenció declarant:

"Encara tenim seriosos dubtes sobre la capacitat de govern del seu govern. Certament cent dies són pocs. Ahir ens va semblar que ja tocaven les campanes de la primera volta. Esperem que no sigui així per al bé de tots."

Iceta ha obert el seu torn de rèplica adreçant-se a la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, que havia acabat la seva intervenció, un moment abans, exhibint una bandera espanyola.

Iceta ha recordat Arrimadas que a l'hemicicle, darrera la mesa, al costat de l'escut de la Generalitat, hi ha una senyera i una bandera espanyola.

"Per a bandera espanyola, aquesta que és molt més gran, molt més maca, la veiem tots i ens representa a tots."

També adreçant-se a Arrimadas -en castellà-, ha defensat el diàleg actual entre el govern i el govern espanyol. I ha acusat Ciutadans de voler mantenir el conflicte.

"Jo entenc que els que han nascut del conflicte i han crescut amb ell no tinguin cap interès a resoldre'l. Això és Ciutadans."

Iceta també ha traslladat una petició a la cap de l'oposició.

"Inés, m'agradaria que el teu partit votés els pressupostos perquè Catalunya disposi dels recursos que reclames."

En la rèplica a Torra, Iceta ha insistit que buscar la independència sense tenir al darrera una majoria ciutadana no és un bon camí.

"Intentar crear un estat independent fora de la llei i en contra de la majoria de la ciutadania crea fractura. Ara, parlar, podem parlar de tot. Vostè té una legitimitat que jo no li discutiré mai."

ARXIVAT A:
Miquel IcetaPSC
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut