Barcelona

Iceta es disculpa per la comparació del 9-N amb el nazisme, però continua rebutjant unes plebiscitàries

El líder socialista demana perdó a qui s'hagi pogut sentir "ofès", però recorda que les eleccions plebiscitàries no existeixen en el nostre sistema polític

RedaccióActualitzat

Després que, en una entrevista a Catalunya Ràdio, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va rebutjar de ple fer plebiscitàries i les va comparar amb un referèndum que es va fer el 1933 a Alemanya i que va suposar el començament del nazisme, el líder dels socialistes catalans s'ha disculpat per la comparació. "Demano disculpes a les persones que s'hagin pogut sentir ofeses. Mai dels mais se m'hauria acudit comparar una cosa amb l'altra", ha afirmat després de la reunió de l'executiva socialista.

En el que sí s'ha refermat Iceta és en el fet que eleccions i plebiscitàries "són coses ben diferents", perquè en les primeres hi ha "un ventall ampli d'opcions" per escollir i, en les segones, "es redueixen a sí o no, o a una persona, o una política identificada amb una persona".

Des de CDC han explicat que "accepten" les disculpes, mentre que Unió ha lamentat que Iceta hagi triat "el pitjor dels exemples que podia escollir". ERC ha replicat que "el que transforma unes eleccions en un plebiscit no és que hi hagi una llista única o diverses, sinó el sentit que els partits donen als comicis".

El PPC ha defensat, per la seva part, que Iceta ha dit "el que tots sabíem, perquè la democràcia espanyola no preveu plebiscitàries". Des de C's han interpretat que Iceta volia alertar que des d'Europa es veu amb preocupació els moviments populistes que aposten per les mobilitzacions de masses encoratjades des del poder, ja que "a Europa hi ha casos molt recents que no han acabat bé".

Abans de comparèixer en roda de premsa, Iceta ja havia emès un comunicat on s'ha reafirmat en el fet que les eleccions plebiscitàries no existeixen en el nostre sistema polític i que limiten el mandat democràtic.

Iceta hi afegeix que els exemples històrics d'eleccions plebiscitàries no són precisament feliços, sense entrar més en detall en la seva comparació.

1. Les eleccions plebiscitàries no existeixen en el nostre sistema polític.
2. Donar caràcter plebiscitari a unes eleccions restringeix les opcions i limita el mandat democràtic resultant.
3. Els exemples històrics d'eleccions plebiscitàries no són precisament feliços.

El líder del PSC també recomana un blog en què l'autor recull diversos casos de plebiscits en la història per concloure que són una deriva autoritària del referèndum i "una via singular que no casa amb el pluralisme intrínsec d'unes eleccions".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut