Barcelona

Iceta: "Ens toca representar també aquells catalanistes de sempre que no són independentistes"

Iceta, que aquest dissabte ha estat ratificat com a primer secretari del PSC, ha fet una crida a treballar "per un nou reagrupament socialista: de tots els socialistes i socialdemòcrates catalans"

RedaccióActualitzat

El PSC està immers aquest cap de setmana en un congrés per definir la nova executiva de Miquel Iceta i per decidir el full de ruta del partit, tant pel que fa al procés sobiranista català com en les relacions amb el PSOE, molt deteriorades després que els socialistes catalans trenquessin la disciplina de vot en la investidura de Mariano Rajoy.

Aquest dissabte al matí, el congrés del PSC ha ratificat el resultat de les primàries i ha proclamat Miquel Iceta primer secretari

En acceptar el càrrec, Iceta ha recalcat que el que més ha de preocupar el PSC és que el suport a les urnes ha anat disminuint, a causa, ha dit, de la preeminència del debat sobiranista i també a causa dels errors en l'última etapa de govern socialista.

Per això, ha fet una crida a passar a l'ofensiva per intentar créixer "en quantitat i en qualitat" i teixir un "nou reagrupament socialista", no entès com una suma de sigles o una operació ordida entre cúpules de partits, sinó com una obertura de portes del PSC per donar cabuda a "tots els socialistes i socialdemòcrates de Catalunya".

També  ha apostat per defensar amb desimboltura el catalanisme no sobiranista.

"Ens toca representar també aquells catalanistes de sempre, que no són independentistes i que en aquests moments se senten orfes de representació política i parlamentària."

Iceta ha reivindicat el pacte per aconseguir l'encaix de Catalunya a Espanya: 

"No hi ha solució a l'encaix entre Catalunya i la resta d'Espanya que no passi pel diàleg i el pacte."

Jaume Collboni, que presideix el XIII Congrés, ha llegit els resultats de les primàries celebrades pels socialistes catalans el 15 d'octubre passat: 4.889 vots per a Iceta, 4.142 per a Núria Parlon, 73 vots en blanc i 11 nuls.

Preparant l'executiva de diumenge

Aquesta tarda ha estat una tarda de reunions al Palau de Congressos de Barcelona per acabar de configurar la nova executiva del partit que demà, diumenge, faran pública. Entre els noms que sonen, n'hi ha molts de caràcter municipalista, com Nuria Marín, l'alcadessa de l'Hospitalet, l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, o l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu. Meritxell Batet també podria formar part de l'executiva. 
 

Primera jornada: Iceta apressa el PSOE a convocar un congrés

El congrés va començar divendres a la tarda amb la presentació i aprovació de l'informe de gestió per part d'Iceta.

Les relacions entre el PSOE i el PSC i la necessitat que el PSOE faci el seu congrés per renovar la secretaria general i l'executiva van centrar la jornada d'ahir.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va reclamar a la gestora del PSOE que ho ha de ser per un "temps breu" i va reivindicar així la convocatòria d'un congrés per escollir la nova executiva. En la seva intervenció al congrés del PSC per presentar l'informe de gestió de la comissió executiva, Iceta va recordar que, després de la dimissió del seu predecessor, Pere Navarro, el 2014, el PSC "també va designar una gestora al juny, i el congrés es va fer tres setmanes després".

El líder dels socialistes catalans va lamentar que no hagi "estat capaç de convèncer" el PSOE de votar en contra de la investidura de Rajoy i d'entendre la posició dels socialistes catalans. "Confio que sabrem superar aquesta discrepància, perquè volem seguir construint amb el PSOE un projecte compartit", va apuntar. Iceta va reiterar que els socialistes catalans no es volen "separar ni un mil·límetre dels seus germans" socialistes espanyols.

D'altra banda, el primer secretari va reconèixer que el PSC "no és el partit que era", però va confiar a recuperar la credibilitat i la confiança dels ciutadans i per això va demanar ser conscients de la realitat que viuen i "no enganyar-se".      

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut